Осъдиха на 6 г. затвор вицепрезидента на Еквадор

Еквадорският съд призна за виновен вицепрезидента на страната Хорхе Глас по делото за корупция и го осъди на 6 години затвор. Това съобщи в сряда ТАСС, позовавайки се на местния еквадорски вестник „Комерсио”.

Според прокуратурата политикът участва в организирането на престъпна общност, създадена за незаконно обогатяване. Обвиненията се отнасят до още 17 души, включително Рикардо Рибера - чичото на вицепрезидента. Те засягат компанията „Глори Интърнешънъл Индъстрийс”, регистрирана в офшорната зона на Маршаловите острови.

Според следствието вицепрезидентът я е използвал, за да получава подкупи от бразилската строителна компания „Одебрехт” за сключване на договори с правителството на Еквадор. Прокуратурата твърди още, че Рибера е действал като доверено лице на Глас в престъпната схема, която е спечелила на вицепрезидента 17,4 милиона долара.

Малко след като вицепрезидентът бе арестуван в дома си в град Гуякил, адвокатът му Едуардо Франко определи обвиненията като „опит за държавен преврат”, който "нарушава законите и конституцията на Еквадор".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят