Осъдиха на 7,4 г. затвор шофьор, причинил катастрофа и смърт на жена си

Снимка: Архив

Окръжен съд Варна призна за виновен 45-годишния Васил В., за това, че като водач на лек автомобил, след употреба на алкохол катастрофирал и причинил по непредпазливост смъртта на жената, с която живеел, както и средна телесна повреда на друг спътник. Магистратите уважиха искането на защитата на обвиняемия за провеждане на съкратено съдебно следствие и му наложиха наказание "лишаване от свобода" за срок от 7 години и 4 месеца след редукцията с 1/3 и лишаване от право да управлява автомобил за 5 години, съобщиха от пресцентъра на ВОС.

На 5 май т.г. Васил В. заедно със жена си и негов приятел отишли в заведение, където подсъдимият употребил голямо количество алкохол. Около 19.40 часа тримата решили да се приберат с автомобила в кв."Вл.Варненчик", където живеели, като колата управлявал Васил. Движейки се по бул. Света Елена" в близост до автобусна спирка „Стадиона", той загубил управление над автомобила и се блъснал фронтално в метален стълб. В резултат на удара пътникът на задната седалка, който бил без поставен предпазен колан, полетял напред, затиснал с тялото си пътуващата на предната седалка жена, която в резултат на травмите от удара по- късно починала.

Водачът бил тестван на място с дрегер, който показал концентрация на алкохол в издишания въздух 2,94 промила.

Пред съда подсъдимият признал изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказал да се събират други доказателства в съдебната фаза.

Подсъдимият е осъден да заплати обезщетение за претърпените неимуществени вреди в резултат на деянието – 60 000 лв. на дъщерята и 25 000 на сина на загиналата, със законната лихва.

Присъдата на Окръжен съд – Варна подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна в 15 дневен срок.

Коментари

Задължително поле