Осъдиха непълнолетни братя за изнасилване, грабеж и убийство на съседка

Снимка: Архив

Отиват в поправителен дом, докато навършат 18 години

Непълнолетни братя, които извършиха брутално престъпление, ужасило Провадия, получиха максималните предвидени по закон присъди от Варненския окръжен съд.

На 22 ноември 2017 г. 14-годишният тогава Осман Юсуф и 16-годишният Станислав Митков нахлуха в дома на 77-годишната си комшийка, изнасилиха я, ограбиха я и я убиха с ритници и юмруци. Престъплението братята замислили два дни по-рано, когато жертвата им дала по 20 лв., за да пренесат у дома дървата й за огрев. Момчетата разбрали, че възрастната жена има пари и решили да ги присвоят. Влезли в съседския дом през нощта, но бабата ги усетила и слязла от горния етаж да види какво става.

Разярени от препятствието, Осман и Станислав повалили жената, изнасилили я и после я довършили с множество удари. Намерили и задигнали общо 69 лв. Обезобразеното тяло на жертвата бе открито 3 дни по-късно от нейни познати, а невръстните изверги бяха задържани бързо. Стана ясно, че имат множество криминални регистрации и половината град е пропищял от набезите им. Съдът ги остави зад решетките до процес, след като се установи, че момчетата живеят без надзор.

Майка им ги изоставила, бащата бил в затвора, а бабата и дядото не можели да ги накарат дори да ходят на училище. По-малкият - Осман Юсуф, получи 10 г. затвор за грабежа и убийството, но се призна за виновен и автоматично наказанието му бе намалено на 6 г. и 8 месеца. Към тях магистратите прибавиха 2 г. за изнасилването и така тийнейджърът ще прекара общо 8 г. и 8 месеца зад решетките. По същия начин бе редуцирана и присъдата на брат му Станислав Митков, който в крайна сметка получи общо 10 г. за трите престъпления.

Двамата бяха осъдени солидарно да платят на децата и внуците на жертвата 575 069 лв. кръвнина. Докато навършат пълнолетие, братята ще бъдат настанени в поправителен дом, а след това - в затвора, уточниха от Окръжната прокуратура. Присъдите подлежат на обжалване или протест.

Коментари

Задължително поле