Осъдиха Община да плати 16 000 лв. на жена, счупила крак на заледена улица

Пострадалата щяла да се възстанови по-бързо с операция, но нямала нужните пари

16 000 лв. обезщетение за счупен крак на жена, паднала на заледена улица, присъди съдът в Разградско на две поредни инстанции. Искът на пострадалата е срещу Общината, на чиято територия е станал инцидентът.

Тя паднала на улица през януари 2017 г. пред свидетели. Получила двойна фрактура на левия крак и е приета в болницата в Разград. Било направено закрито наместване на фрактурата и сложен гипс. Жената отказала операция, тъй като не разполагала с исканите средства. Според мъжа й, тази интервенция струвала 5 000 лв. и нямало откъде да ги вземат.

След изписването на пострадалата тя останала на легло 4 месеца и грижите за нея и малкото им дете поел съпругът й, но и след този период тя имала нужда от помощ и продължавала да търпи негативните последици от фрактурата.

Общината, срещу която е искът, оспорила, посочвайки, че е възложила снегопочистването на улиците на две фирми. Те пък били представили документи, че са обработили зоните в града в условията на тежка зимна обстановка. От кметството имали претенции и срещу големия размер за неимуществени вреди.

В крайна сметка на първа инстанция било постановено съответната община да плати 271 лв. имуществени и още 16 000 лв. неимуществени вреди на жената. Окръжният съд потвърди това решение. Към това се добавят и над 1000 лв., дължими на адвоката, представлявал жената в съда.

Недоволната страна може да обжалва и пред Върховния касационен съд.

Коментари

Задължително поле