Осъдиха ПП “Зелените” за кражба на партийно име

“Партия на зелените” осъди окончателно другата политическа формация с това име - ПП “Зелените”. Върховният касационен съд е определил, че имената са почти еднакви и вторите незабавно трябва да спрат да го ползват. Това съобщиха пресконференция в София говорителят на ”Партия на зелените” Валентин Симов, изпълнителният секретар Христо Дунчев, зам-председателят Иван Велев и Христо Николов, идеолог на формацията, предаде репортер на “Труд”.

“ВКС осъжда ПП “Зелените” да спрат да носят това име. Тези крадци на имена 11 години се възползваха от невярно решение на Софийския градски съд при регистрацията им. Но три инстанции се произнесоха категорично, че законът е нарушен”, каза Валентин Симов.

Относно твърденията, че това е предизборен удар срещу опонент, той посочи, че първото дело е заведено още през 2017 година. “Още при учредяването на ПП “Зелените” през 2008 година една дама на събранието ги предупреждава, че това име е заето и ще има проблеми. Нейното мнение не е взето предид”, каза Симов.

Той помоли всички медии вече да не наричат ПП “Зелените” така.

От автентичната формация обявиха, че са изпратили писмо до ЦИК, прокуратурата и Софийския градски съд с искане за заличаване на осъдената партия.

“От техния сайт се вижда, че още на 16 февруари са искали да направят конференция, явно са знаели за решението на съда. Сега го насрочват за 21 април - да се наричат както искат”, добави Симов.

Той посочи, че “Партия на зелените” ще се яви самостоятелно на евроизборите. “След 11 години най-после се разбра кои са автентичните зелени”, каза Симов.

“Ще направим постъпки в Еврокомисията за промени в границите на Натура 2000, които бяха разчертани безогледно от онези... не знам вече как да ги наричам. Стотици хиляди собственици на земи бяха ощетени. Освен това внесохме искане в предстоящите промени в Закона за биологичното разнообразие да се запише, че който разпространява научни данни, носи отговорност за тяхната автентичност”, каза още Симов.

Според него осъдената партия дълги години е била подкрепяна от властта и резултатите са трагични.

“Важното е най-после в центъра на природозащитата да бъде човека”, каза още говорителят на Партия на зелените.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България