Осъдиха пътен полицай, вземал подкупи от шофьори 150 лева била мизата за нарушителите, всеки давал колкото има

Снимка: Архив

Бургаският апелативен съд потвърди наказание на полицейски инспектор към сектор Пътна полиция” при ОД МВР- Бургас. От петима шофьори, които карали без застраховка “Гражданска отговорност” , той взел общо 590 лв. рушвет, за да не им състави актове.

Пътният полицай- Божидар Й. от Бургас е осъден на „лишаване от свобода за срок от три години с петгодишен изпитателен срок. Освен това трябва да заплати глоба в полза на държавата в размер на 1000 лева. съдът постанови и лишаване от право да заема длъжност държавен служител в системата на МВР.

Божидар Й. спирал водачите и на неизрядните поставял условие- да му дадат 150 лева, за да “минат метър” и да не ги глоби. Всеки давал на пътния полицай колкото имал у себе си- 30 лева, 100 лева, 20 лева. Като видял, че не всеки носи у себе си 150 лева, полицаят смъкнал мизата на 100 лева.

В решението на Апелативен съд – Бургас е посочено, че „от субективна страна подсъдимият е действал с пряк умисъл, тъй като е съзнавал общественоопасния характер на деянията си, предвиждал е и е искал настъпването на общественоопасните последици. Знаел е, че с действията и думите си мотивира свидетелите да дадат дар в пари, за да не ги санкционира. Знаел е, че такъв дар не му се следва и му се дава, за да не извърши действия в изпълнение на службата си. Въпреки това знание, той е поискал и приел посочените дарове, защото е искал и целял да се обогати неправомерно, съобщават магистратите.

Престъплението допълнително дискредитира полицейския инспектор, Министерството на вътрешните работи, и оказва деморализиращ ефект върху редовите служители младши автоконтролоьори, коментират от Апелативния съд.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.