Осъдиха румънец, убил роднина в катастрофа

Условно наказание - една година лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок и 18 месеца без книжка бе наложено на румънския гражданин Мирча-Костин Б. от Окръжен съд-Шумен за катастрофа, завършила със смъртта на негов роднина. Румънецът на 26 г. се яви лично. Делото се гледа по съкратена процедура.

Произшествието на автомагистрала „Хемус“ станало на 1 юли 2013 г. В автомобила, управляван от Мирча Б., пътували след почивка в България съпругата му, сестра му и нейният мъж с детето им.

Около 16 часа край Нови пазар пред колата изскочило куче. В опит да заобиколи животното румънският водач предприел маневри. Заради високата скорост, близка до максимално разрешената от 140 км в час, автомобилът излязъл от пътното платно и се преобърнал в канавката.

Подсъдимият помогнал на спътниците си да напуснат колата. Пострадалият – шурей на Мирча, бил най-тежко ранен. Той бил приет за лечение в шуменската болница, а впоследствие транспортиран в Букурещ, където починал на 29 юли.

По реда на международната правна помощ Окръжната прокуратура в Шумен изискала за нуждите на разследването в България протокола от аутопсията и извършената съдебномедицинска експертиза. Причината за смъртта е тежка гръбначномозъчна травма.

Присъдата на Шуменския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

Коментари

Задължително поле