Осъдиха 43 лица за съжителство с малолетни в Казанлък

От началото на годината до 30 септември 2017 г. прокурорите от Районна прокуратура-Казанлък са ръководили разследването по 54 досъдебни производства за престъпления против брака, семейството и младежта, съобщиха от държавното обвинени.

От тях 47 досъдебни производства са за престъпления, извършени от пълнолетно лице, което без да е сключило брак, заживее съпружески с лице от женски пол, ненавършило 16 годишна възраст, 2 досъдебни производства за престъпление, извършено от пълнолетно лице, което склони или улесни непълнолетно лице от мъжки пол и лице от женски пол, което не е навършило 16-годишна възраст да заживеят съпружески, без да са сключили брак, както и 5 досъдебни производства за престъпления, които са извършени с лице, ненавършило 14-годишна възраст.

Общо внесените актове в Районен съд-Казанлък са 46, като от тях 7 са с обвинителен акт, 7 споразумения и 32 предложения за налагане на административно наказание по чл. 78а от Наказателния кодекс.

Общо 43 лица са осъдени по посочените по-горе три престъпления, като четири от тях са жени. Ефективните присъди, влезли в сила, са срещу 1 лице за престъпление по чл.191 ал.3 от Наказателния кодекс. 9 лица са с условно наказание „лишаване от свобода“, наложени са 30 глоби на обща стойност 30 000 лв., „пробация“- 3 лица и „обществено порицание“- 4- лица.

В сравнение с предходно деветмесечие на 2016 г. новообразуваните дела за престъпления от този род, ръководени от Районна прокуратура-Казанлък, са били 16, внесените в съда 15 досъдебни производства, а осъдените лица- 17.

През 2017 г. има значителен ръст по отношение на новообразувани дела, внесени в съд и осъдени лица, което се дължи на периодичните срещи на прокурорите от Районна прокуратура-Казанлък с различни държавни институции, провеждането на работни срещи с представители на Дирекция „Социално подпомагане“, Отдел „Закрила на детето“ в общините: Казанлък, Гурково, Павел баня и Мъглиж, Детска педагогическа стая, Здравни организации и Местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към общините Казанлък, Павел баня, Николаево, Гурково, Мъглиж, които са пряко ангажирани с работата с деца, извършители и пострадали от престъпления.

Наскоро по обвинителен акт на Районна прокуратура-Казанлък е осъден А.Ю., на 28 г., за това, че за времето от 16.07.2016 г. до 27.04.2017 г. в с. Хаджидимитрово, общ. Казанлък, като пълнолетен, но без да е сключил брак, е заживял съпружески с лице от женски пол, ненавършило 14-годишна възраст - престъпление по чл.191 ал.3 вр. с чл.191 ал.1 от НК. А.Ю. е бил вече четирикратно осъден за други по вид престъпления, а по настоящото наказателно производство е осъден на шест месеца лишаване от свобода при първоначален „строг“ режим.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България