Прабългарите отново в лукс в „Игри на волята“ Траки ще спят в рибарската хижа, красивите Славяни отиват на безлюдния плаж

Забравен багаж спря движението на метрото до летище София

Наградите “Еми”: Бесен феминизъм и трансджендър активизъм

Руски свещеници протестираха срещу управлението на Путин

ЕС да разпределя бежанци по квоти

Русия издирва американски информатор

Мъжът, откраднал картини на Майстора: Много съжалявам, че съм влизал в тази къща

Таен руски чат без американци Политици и бизнесмени заключиха телефоните си

Гостуване в Горна Оряховица носи трофеи на ЦСКА

Президентът Радев: Крайно време е България да се включи в европейските програми за въгледобивни региони в преход

На какви почивки имате право, когато работите на компютър

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 24 септември 2019

Президентът Радев в Ню Йорк: България и САЩ са стратегически съюзници и не следва да има ограничение за визите

39% от семейния бизнес е в търговията 104 хил. са фамилните предприятия в страната

Барикадиралият се мъж в блок в София заплашвал с убийство собственик на охранителна фирма

Отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България

Отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България. Тази година се навършват 143 години от гибелта на поета-революционер Христо Ботев. След като на 1 юни 1876 г. Ботевата чета се изтегля към връх Вола и оттам към върховете Камарата, Купена, Околчица, където в продължение на цял ден води сражения, щабът на четата се събира привечер, за да обсъди по-нататъшните действия. Тогава Христо Ботев е убит. За негов заместник е определен Никола Войновски, след което четата тръгва на югоизток. Ботевата чета води сражение в района на Рашов дол, край Лютиброд. В боя загиват Георги Апостолов и още 10 четници.

Празникът за пръв път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 година. Официално денят се отбелязва от 1901 г. на връх Вола. От 1953 г. до 1988 г. се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. – като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. като Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Официалните чествания започнаха още вчера, а днес денят ще бъде отбелязан с ритуали по полагане на венци и цветя и различни инициативи в цялата страна. Точно в 12.00 часа ще прозвучат сирените в памет на загиналите за свободата на България.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Ботев и Левски убиваха Ислямистите- араби, турци, сирийци, негри, китайци, евреи, за да я има Свободна България. ..Сега в момента същите Башибозуци нападат България с Измама- представят е за бежанци и мигранти.. Така че, както Ботев, Левски и Капитан Петко Войвода, сега трябва да се съберат групи българи и да почнат да обикалят по градове и села и да убиват по тъмното тия башибозуци , влезли с измама в България. Хем ще им вземат парите, хем и ще СПАСЯТ България от башибозуците.

  2. БОТЕВ и ЛЕВСКИ не са убивали араби,турци,сирийци,негри,китайци,евреи……Заслугите им са огромни,но в друг аспект.Ако е убивал някого ЛЕВСКИ-това е едно българско момче,което искало да го издаде на заптиетата.Апостолът го е пробол с камата-нещо,което аз не бих направил.Творчеството на БОТЕВ и революционния му подвиг в края на живота му за само 28години го правят гениален!Ако е трепал някого БОТЕВ през май 1876г.-това са черкезките башибозуци.При това БОТЕВ е ръководил четата,а не е бил снайперист.Иначе сега в БЪЛГАРИЯ башибозуците са повече българи,отколкото някакви чужденци.За трепане са правителството и най-вече депутатите.Аз съм „ЗА“!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.