Отбелязваме християнския празник Успение Богородично

На 15 август отбелязваме големия християнски празник Успение Богородично - един от 12-те най-важни в православния календар.

Празникът се чества и от православни, и от католици. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта Архангел Гавраил й съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното й желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим.

Три дни след това сам Исус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата й.

Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни". В памет на явяването й пред апостолите, църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба".

Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми.

На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

По традиция хора от цялата страна се стекоха още снощи към манастирите, за да целунат и да се преклонят пред иконите на Света Богородица. Най-много поклонници посрещат Троянският и Бачковският манастир. Хиляди поклонници се събраха в Бачковския манастир, където по традиция, въведена от архимандрит Симон, богослуженията продължават през цялата нощ.

Хората спаха по поляните и вътре в самата църква. В 2:30 ч. беше отслужен и молебен за здравето на българския народ. Беше извършен и водосвет. Осветени са над 600 литра вода, които ще бъдат раздадени на вярващите. Няма задръстване към Бачковсикя манастир, тунелити, които се ремонтираха, са отворени за движение.

В Троянската света обител хората се покланят пред чудотворната икона на Св. Богородица Трое-ручица. Тържествената литургия там ще бъде водена от патриарх Неофит, ще има голямо литийно шействие. Според народните вярвания днес не се върши домакинска работа.

 

Коментари

Задължително поле