„Галъп интернешънъл“: За 81% от българите националните интереси са преди международните отношения В Топ 10 сме по националистически настроения, показва глобално проучване

Вижте СНИМКИ и ВИДЕО от сватбата на Софи Маринова

Акция на прокуратурата в полицията в Благоевград

Стартира кандидатстудентската кампания на Академията на МВР

Гърция отбелязва националния си празник, 1600 полицаи пазят парада

Убитата млада жена в Стара Загора е намерена със забит във врата нож За 72 часа е задържан 28-годишен мъж, който е живеел с жертвата на съпружески начала

Владо Каролев стана дядо

Новият ултрамодерен стадион на „Тотнъм“ най-после отвори врати

Премиерът Борисов: Турция е важен партньор в областта на миграцията и борбата с тероризма

Патриарх Неофит: Каквото е необходимо, ще направим, за да бъде радостта на нашите братя от Македония пълна

Американските авиолинии удължават отмяната на полетите на Боинг 737 Макс

Самолет Боинг 787 кацна извънредно в Каледония заради дим в кабината

Пиян ударил полицай, пратен да потуши семеен скандал Униформеният е получил разкъсно-контузни рани на лявата ноздра и устна

Два дни безплатни прегледи за атопичен дерматит във ВМА

Административната прокуратура възложи проверка на мобилното приложение за превоз „Максим“

Отбелязват 15 години сдружение на председателите на Общински съвети

С провеждането на XVII-то Общо събрание на националната асоциация на председателите на Общински съвети в България, се отбелязва и петнадесетата годишнина от учредяването на сдружението. Негов пръв председател е свищовският преподавател проф. д-р Андрей Захариев, който приветства участниците във форума. В рамките на събитието, с участие на близо двеста делегати, бе подписан и меморандум за стратегическо партньорство между ръководената от професора катедра „Финанси и кредит“ при Стопанска академия „Д. А. Ценов“ и академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ от една страна и от втора страна Красимира Германова – председател на УС на НАПОС и инж. Делян Дамяновски – изпълнителен директор на асоциацията.

Със своите 25 000 възпитаници свищовската финансова катедра е доказателство за академично образование с качество и традиции. Приносът на катедра „Финанси и кредит“ и спец. „Финанси“ за кадровото осигуряване на публичния сектор и органите за местно самоуправление, от учредяването през 1952 г. на финансовата катедра в Свищов, е неоспорим.

Партньорството между свищовските финансисти и НАПОС-РБ датира още от основаването на асоциацията през 2004 година, когато председател на Управителния съвет за 4-годишен мандат е проф. д-р Андрей Захариев (тогава доцент, председател на ОбС – Свищов и директор на Центъра за дистанционно обучение на свищовската академия. В тези първи години на укрепване и развитие на НАПОС-РБ катедра „Финанси и кредит“ осигурява административно и експертно организирането на конкурса „Общински финансист на годината“, който приз се връчва на директори на общински дирекции „Финанси и бюджет“ на база оценъчна процедура за внедрени иновации във финансовото управление.

Паралелно, с лектори и като съорганизатори, катедрата в частност, и свищовския ВУЗ като цяло подкрепят провеждането на национални конференции със знаков характер за утвърждаването на НАПОС-РБ като водещ институционален фактор и партньор на Националното сдружение на общините в Република България и централната власт в провеждане реформите във финансовата и административна децентрализация.

НАПОС-РБ е учредена на 16-ти юли 2004 година в гр. Пловдив. Подписи под учредителния акт полагат 51 действащи председатели на Общински съвети в България. Седалището на асоциацията е гр. София, а нейния основен профил на действие е реализирането на ефективно местно самоуправление и развитие на гражданското общество в Република България, както и защита на професионалните интереси на своите членове. Настоящ председател на УС на асоциацията за втори последователен 4-годишен мандат е Красимира Германова (председател на ОбС-Созопол), а неин изпълнителен директор е инж. Делян Дамяновски – учредител на асоциацията от 2004 г. и три мандата председател на ОбС-Мездра. Над двеста председатели на Общински съвети членуват в асоциацията и паралелно изпълняват делегатски функции и в общото събрания на НСОРБ.

Асоциацията издава от 2013 г. свой регулярен бюлетин с новини за добри практики в работата на Общинските съвети и актуални промени в нормативната уредба в областта на местното самоуправление, местните данъци и такси. В стенния календар на асоциацията за 2019 г. тематично е отбелязана 15-та годишнина на НАПОС-РБ, където с богат снимков материал е потвърдено ползотворното сътрудничество между академична общност и местна власт, които в лицето на катедра „Финанси и кредит“ при Стопанската академия в Свищов и НАПОС-РБ са пример за подражание и надграждане.

Фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ функционира в обществена полза и приема дарения за подкрепа на стипендиантската си програма в подкрепа на обучението на студенти и докторанти на свищовското висше училище и за мероприятия по привличане на талантливи кандидат-студенти. За близо две години от своето учредяване Фондацията е изплатила над 50 000 лева за стипендии и подкрепила изграждането на специализирани академични кабинети и лаборатории във Факултетския корпус на академията в крайдунавския град.

Водещи институционални дарители във фондацията са Банка Пиреос България и ЗД БулИнс АД. Дарители са и над 100 физически лица, включително и студенти и алумни на специалност „Финанси“ на СА „Д. А. Ценов“. Банковите сметки за постъпване на даренията са обявени на интернет страницата на фондацията.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.