„Интер“ взе своето в Разград и с помощта и на ВАР

Златото със 7-годишен рекорд

Спряха движението на тирове по АМ „Хемус“ при км 34, в посока Варна

Божинов започва на чисто в Италия

Google пусна новата версия на Android

Български тираджия опитал да подкупи италиански полицаи с ракия и суджук

Разследват само две къщи за гости в Еленския Балкан Собствениците ползвали 600 000 лева европари не по предназначение

Лондонската полиция: Атаката в джамията не е тероризъм

До 10 980 лв. заплата за шеф в държавна фирма Годишните бонуси ще бъдат до около 40 хил. лв.

Шефът на спортния тотализатор: Бяхме пред катастрофа заради игрите на Божков Няма да бъдем по-слаби, нито в дизайн, нито в класата на игрите, обеща Дамян Дамянов

БСП-София ще отбележи Деня на защитника на Отечеството с поднасяне на венци и цветя на два паметника

Джулиан Асанж моли Франция за политическо убежище

Фирмите ще тестват софтуера за продажби

Турция провежда операция срещу сирийските сили в Идлиб

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 21 февруари 2020

Отбелязват 15 години сдружение на председателите на Общински съвети

С провеждането на XVII-то Общо събрание на националната асоциация на председателите на Общински съвети в България, се отбелязва и петнадесетата годишнина от учредяването на сдружението. Негов пръв председател е свищовският преподавател проф. д-р Андрей Захариев, който приветства участниците във форума. В рамките на събитието, с участие на близо двеста делегати, бе подписан и меморандум за стратегическо партньорство между ръководената от професора катедра „Финанси и кредит“ при Стопанска академия „Д. А. Ценов“ и академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ от една страна и от втора страна Красимира Германова – председател на УС на НАПОС и инж. Делян Дамяновски – изпълнителен директор на асоциацията.

Със своите 25 000 възпитаници свищовската финансова катедра е доказателство за академично образование с качество и традиции. Приносът на катедра „Финанси и кредит“ и спец. „Финанси“ за кадровото осигуряване на публичния сектор и органите за местно самоуправление, от учредяването през 1952 г. на финансовата катедра в Свищов, е неоспорим.

Партньорството между свищовските финансисти и НАПОС-РБ датира още от основаването на асоциацията през 2004 година, когато председател на Управителния съвет за 4-годишен мандат е проф. д-р Андрей Захариев (тогава доцент, председател на ОбС – Свищов и директор на Центъра за дистанционно обучение на свищовската академия. В тези първи години на укрепване и развитие на НАПОС-РБ катедра „Финанси и кредит“ осигурява административно и експертно организирането на конкурса „Общински финансист на годината“, който приз се връчва на директори на общински дирекции „Финанси и бюджет“ на база оценъчна процедура за внедрени иновации във финансовото управление.

Паралелно, с лектори и като съорганизатори, катедрата в частност, и свищовския ВУЗ като цяло подкрепят провеждането на национални конференции със знаков характер за утвърждаването на НАПОС-РБ като водещ институционален фактор и партньор на Националното сдружение на общините в Република България и централната власт в провеждане реформите във финансовата и административна децентрализация.

НАПОС-РБ е учредена на 16-ти юли 2004 година в гр. Пловдив. Подписи под учредителния акт полагат 51 действащи председатели на Общински съвети в България. Седалището на асоциацията е гр. София, а нейния основен профил на действие е реализирането на ефективно местно самоуправление и развитие на гражданското общество в Република България, както и защита на професионалните интереси на своите членове. Настоящ председател на УС на асоциацията за втори последователен 4-годишен мандат е Красимира Германова (председател на ОбС-Созопол), а неин изпълнителен директор е инж. Делян Дамяновски – учредител на асоциацията от 2004 г. и три мандата председател на ОбС-Мездра. Над двеста председатели на Общински съвети членуват в асоциацията и паралелно изпълняват делегатски функции и в общото събрания на НСОРБ.

Асоциацията издава от 2013 г. свой регулярен бюлетин с новини за добри практики в работата на Общинските съвети и актуални промени в нормативната уредба в областта на местното самоуправление, местните данъци и такси. В стенния календар на асоциацията за 2019 г. тематично е отбелязана 15-та годишнина на НАПОС-РБ, където с богат снимков материал е потвърдено ползотворното сътрудничество между академична общност и местна власт, които в лицето на катедра „Финанси и кредит“ при Стопанската академия в Свищов и НАПОС-РБ са пример за подражание и надграждане.

Фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ функционира в обществена полза и приема дарения за подкрепа на стипендиантската си програма в подкрепа на обучението на студенти и докторанти на свищовското висше училище и за мероприятия по привличане на талантливи кандидат-студенти. За близо две години от своето учредяване Фондацията е изплатила над 50 000 лева за стипендии и подкрепила изграждането на специализирани академични кабинети и лаборатории във Факултетския корпус на академията в крайдунавския град.

Водещи институционални дарители във фондацията са Банка Пиреос България и ЗД БулИнс АД. Дарители са и над 100 физически лица, включително и студенти и алумни на специалност „Финанси“ на СА „Д. А. Ценов“. Банковите сметки за постъпване на даренията са обявени на интернет страницата на фондацията.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.