Отварят тунел „Витиня“ на Хемус до средата на август 12 милиона струва ремонтът на „Ечемишка“, малко над 20 милиона се инвестират във „Витиня“, съобщи регионалният министър Нанков

Снимка: Архив

Ще се опитаме в средата на август да отворим тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков по време на проверка на тунел „Ечемишка“, преди пускането на движението по ремонтираната тръба за Варна.

„Безсмислено е да пуснем тунел „Витиня“, при положение, че мостовото съоръжение на 33-ти километър няма да е готово. Вместо да стартират на 1 март, започнаха на 27 април. Има поне месец и 10 дни работа по съоръжението, при пришпорване на всички възможни срокове“, съобщи той. „Ще се опитаме в средата на август да го отворим. Нашето верую е, че ремонтните дейности не могат да бъдат за сметка на качеството на работата, с оглед на безопасността и сигурността на тези съоръжения. От тези два месеца забавяне, ще спестим около месец“, допълни министърът. Според него всички ремонти на автомагистрала „Хемус“ би трябвало да приключат преди началото на зимния сезон. „12 милиона струва ремонтът на „Ечемишка“, малко над 20 милиона е ремонтът на „Витиня“, съобщи Нанков.

По „Хемус“ в пиковите часове, уикендите, петъци и недели, по настоящем е изключен тежкотоварният трафик. Днес имаме среща с превозвачите, предстои това нещо да бъде организирано и за останалите магистрали, ще уточним в кои часови диапазони, за да можем да облекчим и трафика на леките автомобили в почивните дни и в отпускарския летен сезон.

„Смятам, че логиката за формиране на приходите в пътната система е обърната. За съжаление 2/3 от приходите са от леки автомобили, това трябва да се обърне с ТОЛ таксата. Но пък щом в момента леките автомобили „издържат“ пътния сектор, те ще бъдат с огромен приоритет и ще бъдат водещи при формирането на политики“, посочи Нанков. По думите му тежкотоварните автомобили ще бъдат ограничени в летния сезон до 15 септември, като ограничението ще влезе в сила или от утре, или от понеделник.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Ще я пускат тръбата на „Вечеспишка“,ама видите ли още не била готова.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.