Отводняват шахти и мазета заради интензивното снеготопене

По сигнали за нуждата от отводняване на шахти и мазета работят противопожарните служби в Търговищко и Разградско, след като топенето на обилния сняг вдигна рязко нивото и на подпочвените води. Във вторник службата в Омуртаг е била вдигната по тревога заради риск от навлизане на вода в производствени помещения на предприятие за производство на пелети. С помощта на две моторни помпи били отводнени шахтови съоръжения, за да се отвори пътят на водата към близък водоем.

В разградските села Трапище и Ловско пък са отводнявани изби на къщи, в които избили подпочвени води от бързото снеготопене при вдигането на температурите.

По данни на областната управа в Търговище единственият проблемен язовир, който преливал, бил този в село Вардун, където не били спазени предписанията за поддържане на водните нива. На стопаните на обекта щели да бъдат наложени санкции.

Във вторник вечерта е имало покачване нивата на реките в областта, но до излизане от коритата не се е стигнало и нямало пострадали имоти и ниви. На косъм са били отново имоти в поповското село Априлово, където река Черни Лом поема водите от язовир Росина, но до произшествия не се е стигнало. На място е имало дежурни в готовност за реакция.

В някои земеделски площи, обаче, интензивното снеготопене е образувало цели езера и не е изключено да пострадат културите там.

По предписание на Басейнова дирекция е започнало изпускане на обеми от язовирите Съединение и Овчарово, които се стопанисват от „Напоителни системи”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България