Премиера на филм за дядо Добри в НДК

Христо Стоичков към фенове: Трудете се и не се предавайте! Стотици варненци извиха опашка за автограф от Камата

Чуждите инвестиции намаляха с 21% Задгранични компании продават бизнеса си в България

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 декември 2018

Посланиците от ЕС поздравиха Лиляна Павлова за отличната работа в Триото Естония – България – Австрия

Елитът уважи изложба на Вежди Рашидов Шефът на парламентарната Комисия по култура представи 41 акварела и 14 скулптури глави, създадени през 2018 г.

Превозвачи се опасяват от фалити Ще бъдат принудени да регистрират бизнеса си в чужбина

Жълт код за силен вятър и снеговалежи в 9 области утре

Ангела Меркел ще получи наградата „Фулбрайт“

Пуснаха Кюфтето срещу 3 бона гаранция

Студентът, ранил трима полицаи, скочи от втория етаж на болницата в Стара Загора

Обиск в джамия в Берлин

Кабинетът в Лондон се готви за Брекзит без сделка Пращат предупреждения на 140 000 фирми

Премиера на „Опърничавите“ събра актьори и писатели

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 19 декември 2018

„Отворен финал” – когато запетаите са въздишки Поетесата Виолета Воева представи третата си стихосбирка „Отворен финал"

Поетесата Виолета Воева събра в Литературния клуб на Столичната библиотека ценители на интелектуалната поезия, за да представи третата си поред стихосбирка „Отворен финал” (изд. „Скалино”, 2018). Сред официалните гости, които говориха за нейното творчество, бяха поетите Иван Цанев и Рада Александрова, както и литературните анализатори Марин Бодаков и Силвия Недкова. Директорката на Столичната библиотека Юлия Цинзова прави всичко възможно, за да процъфтяват вече установените инициативи в този духовен храм.

Събитието се водеше от издателката Емилия Миразчийска, а в словото си Иван Цанев открои най-стойностните мотиви и пластики в поезията на Виолета Воева: „Толкова различни цветове осветляват отвътре куплетите, толкова мелодии – на славеи и щурци, озвучават „часа на любовта”, че книгата е истински „дом за птици”. А „скулптурите от слънце, изваяни върху Партеноните на сезона”, създават усещането за рисунки на майстор”.

Четем поезия на концентрирания изказ. Тук няма думи-пълнежи заради ритъм и рима, метафоричното зрение на поетесата прониква в детайла, в скритите кътчета на душата, в просветлените мисли, чиято нежна красота създава носталгичност, извисяване и всеопрощаваща мелодия. Стиховете в „Отворен финал” се запечатват естествено в съзнанието и читателят ги запомня завинаги.

Но време на премиерата – освен авторски рецитал, публиката чу и рецитал на македонски език по стихове на Виолета Воева, представен от преводачката Нàташа Сàрчовска.

 

От новата книга

Прашинка

Нямам друго за тъгата,

освен двата облака в очите ти

преди да станат дъжд.

 

За тебе

Сложно изречение.

Вместо запетаи –

въздишки между думите.

 

Връзки

В молекулата на тъгата

атоми плачат на глас

 

Без да се срамуват.

 

За авторката:

Виолета Воева е родена в Бургас, живее в София – разпъната между морето и планината, межу изгрева и залеза. Завършила е история и българска филология. Автор е на стихове, есета, статии, фотографии в различни печатни и интернет издания. През 2002 г. реализира своя първа самостоятелна фотоизложба. Автор е на стихосбирките: „Зимно море” (1997), „Свободни като въздуха” (2014), „Отворен финал” (2018).

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.