Отвориха за движение тунел "Витиня"

От днес тунел "Витиня" на магистрала "Хемус" е напълно отворен за движение след повече от година ремонт, струващ над 22 млн. лв. Преди това министърът на регионалното развитие Николай Нанков провери качеството на строителните дейности.

Над 22 млн. лв. струва ремонтът на дългия близо два километра тунел "Витиня". Той започна на 27 юни миналата година.

Точно в 9:40 часа тунел "Витиня" беше отворен за движение на моторни превозни средства.

За година и два месеца бе изцяло подменена облицовката на тунела, стените му бяха подсилени. Бе положено напълно ново асфалтово покритие и маркировка. Бе извършена хидроизолация, сменена бе изцяло електрическата система и бяха монтирани 375 нови лед-лампи. Инсталирана е нова противопожарна и пожарооповестителна техника.

Една от новостите, внедрени в тунел "Витиня", са 15-те вентилатора, които автоматично се включват, когато замърсяемостта на въздуха се повиши над пределно допустимите норми.

Министърът на регионалното развитие Николай Ненков обясни, че забавянето на ремонта се наложило заради нуждата от спешна рехабилитация на моста след тунел "Витиня".

"Проверката на тунела показа едно изключително качество на строителите. Да, пресрочи се във времето, но гледахме да съчетавм пускането на тунела заедно с мостовото съоръжение, което имаше сериозни проблеми от конструктивната гледна точка.", коментира той, цитиран от БНТ.

Нанков обясни, че ще бъдат ремонтирани още 6 тунелни тръби по магистрала "Хемус".

Още следващия понеделник другата тръба на тунел "Витиня" ще бъде затворена за ремонт, който според пътната агенция ще продължи близо 2 месеца.

"Трябва да сменим осветлението, да сложим пожаро известяване. Единственото, което няма да можем да успеем да направим, във връзка с посрещането на есенно-зимния сезон, е разводките по водоснабдяването.", обясни председателят на УС на АПИ Дончо Атанасов

Шефът на пътната агенция Дончо Атанасов уточни, че най-належащ е ремонтът на лявата тръба на тунел "Ечемишка". Ще продължи и рехабилигацията и на колоните на виадуктите по магистрала "Хемус" в старопланинския и участък.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България