Отвъд геометрията с Яна Костадинова

Професор Свилен Стефанов и авторката на откриването на изложбата

 

Новата изложба на Яна Костадинова „Отвъд геометрията“ е поредното изискано доказателство за ярък личен стил и респектиращо артистично умение не само да улови работеща и оригинална творческа идея, но да изведе завършен и уникален пластичен образ от идейния концепт.

„Отвъд геометрията“ ни показва друга, изненадваща интерпретация на конструктивизма, при която формата е само повод, а линията е посока за спасително бягство от утъпканите пътища и стари естетически решения. Издържани изцяло в изчистен стил, всички творби заявяват непоколебимо собствен характер и забележително присъствие.

Яна е щатен преподавател по „История на костюма“ в Националната художествена академия, катедра „Мода“. Успоредно с научните си интереси тя работи и като сценограф за различни театри в страната (ТА „Кр. Сарафов“, ДТ „Стоян Бъчваров“ във Варна, ДТ „Н. Масалитинов“ в Пловдив, ДТ-Добрич). През 2007 г. излиза от печат книгата й „Българският и западноевропейският костюм в проекциите и естетиката на ар нуво“.

За онези, за които красотата е sine qua non, а намирането ѝ модус вивенди - мястото е известно, галерия „Римини“. Времето е от 13 февруари до 9 март в хотел „Арена ди Сердика“, ул. „Будапеща“ 2 в столицата.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура