Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Отглеждат на тайно място в Балкана 50 спасени костенурки

Снимка: Красимир Цуцов от Природен парк "Сините камъни"

В Сливенския балкан има специално място за отглеждането на спасени от хората костенурки – съобщиха от Природен парк „Сините камъни”. В него вече има 50-ина костенурки. Повечето от тях са били спасени от жестоко човешко отношение. Други пък са били намерени на неподходящи места и са ги донесли на специалистите в парка, за да ги заселят в естествена среда.

„Всички костенурки са световнозащитени и са изчезващи. На територията на „Сините камъни” има представители и на двата сухоземни вида” – заяви Красимир Цуцов, главен експерт по биорознообразието.

Единствените гръбначни, чийто скелет е отвън, се хранели със 100 вида растения, сред тях – глухарчета, живовляк, детелини. Въпреки забраната в закона,  имало хора, които от колекционерски или други подбуди прибирали в дворовете си намерени в планината костенурки .  И буквално ги убивали с грижите си, защото ги хранели с домати, марули и салата айсберг.

„А точно тези животни умират най-бавно, може да умират по една година, докато им дават домати и салати” – каза още Цуцов.  За да ги предпазят от човешко посегателство, от парка са избрали тайното място, където заселват спасените костенурки. Надеждите са, че там те ще развият популация.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

    1. Xарактерна черта на костенурките е наличието на черупка (панцeр), състоящ се от две части — горна (карапакс) и долна (пластрон), съединени странично чрез мост.
      Самата черупка всъщност представлява странна еволюция на костната структура на костенурката. Нейният гръбнак, таз и ребра, заедно с още някои кости се срастват, за да образуват нещо като екзоскелет на влечуго. Твърдите парчета с форма на люспи, които покриват черупката имат индивидуални имена, най-често базирани на разположението им и на името, което имат при сходно изглеждащи животни.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.