Новоназначени военни положиха клетва в Бригадното командване – Благоевград

Фандъкова: В бюджета на София сме заложили над 71 млн. лв. за образование

Деца от няколко дневни центъра се преобразиха като хайдути

Официално: Павел Колев е новият изпълнителен директор на „Левски“

Гешев: Прецизирано е обвинението на Емилиян Гебрев за ръководител на ОПГ и за пране на пари Завод „Дунарит“ е придобит със средства от КТБ

Грипната ваканция в област Стара Загора се удължава

Стоичков: Вуцов беше човек с голям замах

10 областни управители се събраха за 20-годишнината на администрацията в Разград

Сивия Кардинал на синьото небе

Анонимен дарител остави 2000 лв. зад олтара на църква

Започват ремонти на жп-гарата в Нова Загора

В бивше начално училище ще помагат на болни деца и семействата им

Музеят „Етър” в Габрово стартира дарителска акция Кампанията е посветена на 55 години от откриването му

Откриха взривни вещества в дома на 39-годишен криминално проявен мъж във врачанското село Горно Пещене

Русия доставя на Сърбия 10 хеликоптера Белград ще получи седем Ми-35 и три Ми-17

Отец Николай Николов, предстоятел на старинен храм „Св. Петка” в София, пред „Труд“: Вероучението ще спаси духа български

Преди дни в столичния храм „Св. Петка – стара“ пристигна чудотворната икона на Св. Богородица Скоропослушнца – в него тя ще остане до 16 август. Иконата е изписана през 1893 г. в руския манастир „Свети Пантелеймон“ на Света гора и е осветена в Дохиарската света обител. В 1915 г. иконата бива пренесена в храма „Св. Ал. Невски“ в град Ананиев, Киевска област. За чудесата, за Истанбулската конвенция и защо трябва в училищата да има вероучение, разговаряме с отец Николай Николов.

– Отче, в България и нашите църкви са идвали неведнъж чудотворни икони – сега в храма „Св. Петка – стара“ е иконата на Св. Богородица Скоропослушница. Какво кара хората да застанат с такова благоговение пред тях – само проблемите и нещастията ли, отец Николай?
– Християнският живот има една основна цел – да се спаси човешката душа. И ако човек върви към спасението си, той пристъпва към Божията майка да му посочи верния път натам, как да го извърви и как да преодолее трудностите в този свят, които не са малко. Как да се насърчи към вярата, защото много изкушения има в този свят. Затова тези чудотворни икони, свети мощи на изпълнили божията воля светци, ни дават духовна и физическа помощ да вървим към Христос. Смисълът е Христос да се всели в нас и когато това стане, тогава ние усещаме царството божие в сърцата.

– Вие говорите със сърцето си, но имаме ли слух да чуем това, не мислите ли, че атеистичният дух, който ни беше обзел преди години, все още е в нас?
– Беше много трудно навремето. Но вярата е залегнала дълбоко в българската душа. Ще дам пример. Мой близък приятел свещеник гостува за един от храмовите празници на „Св. Петка“ и ми сподели след службата: „Тук видях искрено вярващи хора, не е като при нас в Гърция, където всичко е по традиция.“ Много се учудих, защото зная, че в Гърция църквите са пълни, и в празник и в делник, отношението към църквата и към духовниците е различно – с уважение. В Гърция обаче има вероучение във всяко училище и децата са запознати с основите на нашата православна вяра още от училище. Нещо, което тук при нас все още не може да се случи.

– От доста години БПЦ предлага да има вероучение в училищата – поне факултативно, но не става. Защо?
– Търсят се някакви компромисни варианти. Ние наистина можем да подготвим кадри, които да застанат и да обяснят: в църквата и християнския живот – кое, как и защо. Ако не научим децата, те няма да знаят. Има литература в интернет, но има и в книжарниците. Малко четат хората напоследък. Повечето отварят в интернет да видят нещо дребно и толкоз. Сега вместо книжки, децата четат във фейсбук. Дядо Вазов наричаше малките деца азбукарчета, а днес тези съвременни азбукарчета станаха фейсбукарчета. Не укорявам за това, просто констатирам. Преди, когато нямаше интернет, се чувствахме много свободни, а сега сме зависими.

– Все пак живеем в динамичен век, а днешните млади са далече от църквата. Не е ли точно тук ролята на църквата в училището?
– Дай Боже да се случи вероучението. Всички се молим да стане. Зависи от управниците ни и ние се молим за тяхното вразумление – да насърчи Бог сърцата им и да го направят. Защото така децата ще знаят основите на нашата вяра. В нашите писания никъде не са казва: „Иди и вземи наркотици. Иди и се напий. Или – иди и убий някого“. Казва се точно обратното.

– Управниците пишат в програмите си за дефицити, финансова стабилност…, но за духа няма нищо.
– А трябва, защото ние трябва да придобием един друг нов свят, в който да има мир, да се усеща тишина и спокойствие. Там е Христос – при спокойствието и мира. Защо ни изкушава дявола? Изкушава ни да бързаме, за да не можем да помислим, да преценим дали е правилно. Много хора идват да ни питат как да постъпят. И им казваме, че най-бързото нещо е да се помолиш. „Господи, Иисусе Христе, помилвай мене грешния!“ – кажи това, прекръсти се и Бог ще насочи мислите и делата ти в правилната посока.

– БПЦ винаги се е ползвала с голямо одобрение от хората, а в последно време събуди симпатии и по темата за Истанбулската конвенция, която предизвика много обществени дебати. Защо толкова много настоявахте за спирането на този документ?
– Защото когато Бог създава човека, казва: Мъж и жена го сътвори. След като Бог е благословил двамата за бъдещо поколение, да се плодят, множат и да обладават земята, значи там са дефинирани два пола – мъж и жена. В тази конвенция има нещо много подмолно. Понятието „джендър“ е неопределено. Но извинете ме, как така днес ще се чувстваш мъж, утре – жена и после пак можеш да смениш желанието си до безкрай. Това е болестно състояние, прощавайте. Светата Библия казва – мъж и жена ги сътвори. След като това е рекла, ние венчаваме мъж и жена в църквата. Ние даваме благословението за брак между мъж и жена. Не между двама мъже, две жени или прочее…

– Половете вече били станали според едни 48, според други дори 73… Виждате ли тук ръката на дявола?
– Да, разбира се. Защото в последните времена ще тръгнат много изкушения. Ето това е едно от тях. Да се забърка нещо, което не е истина, и да се нарече истина. Тогава лъжата става много отровна.

– Но как ще обясните – да се занимава цяла Европейска комисия с това?
– Ще ви отговоря с пример. Преди 4-5 години бяхме на поклонение в един манастир на Св. Йоан Предтеча до град Верия в Гърция. Знаехме, че там има един духовен прозорлив старец. Извади ни дядото светите мощи на Св. Климент Охридски за поклонение и ни рече, ако искаме нещо да питаме. Хората започнаха да задават въпроси за бъдещето – какво ще стане, накъде вървим… Той отговори следното: „Живеем в усилни времена на изкушения. Тези, които сме хората в църквата, ходим в нея в неделя и на празник и живеем църковен живот, ще ни нарекат ненормални. А тези, които вършат всякакви кощунства, това ще се приеме за модерно в света, за норма.“ Ето, сега виждаме, че неговите думи се сбъдват. Когато някой тръгне на църква – има си изповедник, покайва се, живее със свето причастие, т.е. живее с живота на църквата, всички го гледат странно. А той е съпричастен с Христос, което е важно за спасението на душата му. А целта на човешкия живот е спасението на душата. Но за да се обясни това, трябва църквата да има достъп до младата аудитория в училище. За да може от най-малките да им се обясни, да им се каже. И тогава те ще знаят.

– А не мислите ли, че може и родителите да се страхуват да не объркате главите на децата?
– Какво значи да са като другите? Като тези, които вървят против Бога? Така няма да вървят към добро. Няма човек, който да води църковен живот, и да е прибягнал до наркотиците. Няма човек, който е искрено вярващ, и да краде. Той и да намери нещо на пътя, ще го вдигне и ще попита чие е, ще го върне. В него има норма на правилност по 10-те Божи заповеди. Той не се отклонява от света, върви напред. Въпреки че за света той е чужд. Връщам се на думите на стареца от манастира Верия, които ви цитирах – от всички отритнат и изхвърлен едва ли не от обществото. Докато другия – крадецът, безчинника ще го извинят, ще го оправдаят, дори и поведението му ще представят за норма.

– Защо, отче?
– Защото светът е потънал в зло. Св. Йоан Богослов е написал още в евангелието си: „Целият свят лежи в зло“. А за да излезем от злото, трябва да вярваме. За да усилим вярата в себе си, трябва да преодолеем гордостта си, егоизма си, лицемерието си. Всичките тези неща са чужди на християнството, те са нещата, с които се сблъскваме като изкушение, и трябва да се борим с тях.

– България е запазила през вековете своята идентичност, благодарение на църквата ни, на възрожденците ни и църковните деятели. Днес като че ли искаме да забравим тези хора?
– В потвърждение на вашите думи ще дам пример с един велик българин Васил Друмев, Великотърновският митрополит Климент, който изрича следните думи: „Има православие – има България. Няма православие – няма България.“

– Няма как да не вметна казаното от един наш бивш външен министър: „Майната му на православието.“
– Знаем кой е този човек, но това е негов личен проблем. Той има проблем, не ние. Защото без православието наистина нямаше да я има България. Какво съхрани българския дух пет века под чехъла на отоманците, ако не църквата!

– Но сега знаете, че се опитват да налагат тезата, че сме мирно съжителствали с османците, че сме живели доволно.
– Не сме съжителствали. И е имало Баташко клане. Допреди не много години е имало живи свидетели, които са лежали под труповете на майките и бащите си и които са оцелели там сред това така наречено турско присъствие. Ще го кажа с точните думи: това е турско робство, робство е това. И благодарение на православния български дух този наш твърд народ се запази и се съхрани. А сега понеже сме много модерни, много европеизирани и сме станали мултикултуралисти – това се смята за нещо остаряло и вече може да го загърбим. Христос казва: „Аз съм същият – вчера, днес е вовеки“. Христос не се изменя. Не бива да променяме и историята, както ни харесва.

– Няма как да не помните огромния скандал в цяла Европа миналото лято, когато една хранителна верига изтри кръстовете от снимка на храмове върху опаковки на продукти, за да не дразни клиентите си друговерци…
– Помня, разбира се. Изкушения ще идват в този свят. Един сръбски старец казва: „Каквито са мислите ви, такъв е животът ви“. Ще ви кажа следната история, случила се с един старец в Света гора. Показали му един транзистор и той като видял мястото, където се поставя батерията, че има плюс и минус – плюсът приел за кръст. И рекъл: „Слава богу, японците са станали православни“. Защото за него това не е плюс, а е кръст. Вижте какъв е животът на човек – той не мисли за знака, а мисли за кръста. И знае какво се е случило на този кръст – Иисус е бил разпнат. Ето това е нашата основа на вярата – Христос. Заставайки пред иконата му, ние общуваме с него като с личност. Иконата пред която стоим е средството. Знаем, че оттам изпращаме молитвата си. Заставаме пред иконата на Св. Богородица Скоропослушница и знаем, че стоим пред Света Боогородица. И каквото има да изплакваме, го правим пред нея. И тя ни чува. Затова се случват чудеса всеки ден. Но нямаме очи да ги видим и уши да чуем за тях.

– Много хора днес пишат писма до Св. Серафим Соболев в Руската църква в столицата.
– Да, и молбите в тези писъмца до Св. Серафим се изпълняват. Ако молитвата за тях е искрена, дълбока и с чисто сърце. Той наистина помага. Наскоро излезе една хубава книжка за Св. Яков Цаликис – един прекрасен старец, който е живял в манастира на Св. Преподобни Давид на остров Евия. Такова дръзновение е имал този човек, че като видял, че намалява зехтина за кандилата пред иконите, отива и застава пред иконата на Св. Давид и казва: „Свети. Давиде, искаш да ти паля кандило и да се моля. Нямам елей.“ И в този момент става чудо. Веднага се чува звука на камбаната, когато някой чука на вратата. Пред вратата спира кола и се носи един кашон със зехтин – жена идва и дарение за църквата. Чудеса наистина стават!

– За какво помага иконата на Богородица Скоропослушница?
– Тя е бързо чуваща молбите ни, затова се нарича Скоропослушница. И който с чисто сърце и с искреност застане пред нея, тя ще му даде духовно и телесно здраве. Св. Богородица знае от какво имаме нужда. Ако я помолим, ще ни го даде. Христос казва: „Искайте и ще ви се даде. Търсете и ще намерите.“ А не да стоим и да чакаме. Трябва да го поискаме. Тя е особено петимна към бездетните, към хроми хора, които пристъпват с вяра.

– Какво бихте искали да направят управниците ни?
– Най-бързото нещо, което могат да направят, е да въведат вероучението в училище. Искам да им кажа: „Спасете българския дух!“ В училище децата ще се запознаят с Христос, със Св. Богородица, със светиите. Те ще знаят какво е да отидат в църквата, да се прекръстят, да целунат иконата, да се помолят и да продължат напред с дръзновението, вярата и убедеността, че майката Божия ги е чула и отговоря на молбата им.

Нашият гост
Ставрофорен иконом Николай Николов е роден през 1969 г. в Кюстендил. Завършил е магистратура по богословие в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Предстоятел на старинен храм “Св. Петка” вече 17-а година. От 24 години е свещеник.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

 1. Вържи попа да е мирно селото. България е светска държава и ще остане такава, БПЦ няма да си пуска пипалата сред децата. Науката е истината, а йеромонасите нека се опрашват по манастирите.

 2. Хей кобра,просташкото ти мнение е симптоматично…Науката и религията вече вървят редом…

  1. Вицът на века. Какво е изобретил попът в църквата в продължение на 2 000 години??? Не отговаряй, за да не се изложиш пак.

 3. Какъв абсурд, точно „православната“ църква, чиято главна цел е била завземането на религиозната власт в Константинопол и оттам и власта в империята, с други думи изгонването на българите/траките/ от властовите им позиции/императори и военна аристокрация/. Затова след смъртта на последния велик император с българска/тракийска/кръв Юстиниан, който в рамките на империята е подкрепял своите сънародници и заради което е бил силно мразен от останалите народи в империята и най-вече от гърците, когато най-накрая след 250 годишна борба православните надделяват, те унищожават българските /тракийските/ първохристиянски църкви/над 900 храма/, обявяват ни за диваци, езичници, варвари и еретици, унищожават книгите написани на български/тракийски/ език и ни обявяват за пришълци по нашите собствени земи. Това е причината живеещите в свободна държава на север от Дунава българи/траки/ начело с Аспарух да помогнат на братята си да се откъснат от империята, към която са били присъединени в продължение на 200години било доброволно като съюзници //одрисите/ или по принуда. За сравнение населените с гърци земи са завзети само за 6 месеца. А нашите за 200години. Някога именно православната църква е унищожила древната ни култура и книжнина, фалшифицирала е историята ни. Спрямо нас „православните“ са вършили това, което днес върши Ислямска държава, гори книги, разрушава храмове, гори хора. Досущ като „праваславните“. Спомнете си за нашите богомили, човеколюбци, духовен елит проповядващ свобода, равенство, братство, чрез любов. Нима това не е проповядвал и Христос. Та това са тракийски ценности много преди появата на християнството. Самият Христос и наричан „Вторият Орфей“. Ако „православната“ църква иска да спаси българския дух нека първо да се покае и реабилитира богомилите, защото Цариградската патриаршия защитава чужди/небългарски/ интереси.Разбира се това няма как да стане, защото е трудно да се признае предателството към собствената си история и да се разруши митът, че княз Борис е „покръстил“ българите. Истината е, че той е възприел никейския православен символ на вярата и се отказал от Сирмиумския/българския/ символ, заради своите властолюбиви амбиции, довели до разрухата на Първата българска империя. Много неудобна тема. Но винаги религията е била инструмент за власт, средство за манипулация на масите, за да може властимащите/ и духовниците/ да си живеят добре за чужд гръб. Това движи света. Нима искаме да се върнем в Средновековието?! Нима трябва да промиваме мозъците на децата си. Доказано е, че моралът няма нищо общо с религията! Нима искате друг, чието мнение не може да бъде оценявано и контролирано от обществото, да възпитава децата ни?!

 4. Безбожници, смирете се! Ваша е волята на кого да вярвате. Аз вярвам в Бог, не на попове и проповедници, че не всички са призвани. И още – няма вярващ престъпник, отнася се и до политиците. Вярата ни прави добри, състрадателни и Човеци. Боже, помилуй!

  1. Стефане, какво значи безбожник? Защо е добре да си вярващ и лошо да си безбожник? Кой е дал „лиценз“ на вярващите да са добри и е обрекъл „безбожниците“ да са лоши? Покажете го най-после този документ. Иначе личи, че не познаваш историята. Най-много хора са избити заради „правилната“ вяра! Най-много войни са се водили заради вярата, но всъщност заради интереса да се живее по-добре за сметка на другите. Вярата е била само прикритие, само средство за манипулация на пушечното месо. Как иначе ще мотираш хората да отидат да мрат за интересите ти, ако не им промиеш мозъците и не ги държиш в подчинение със „страх от бога“. И политиците са манипулатори. Само нищожен процент от хората, наричани ентусиасти, нямат нужда да се ръководят от материален интерес. Но тук става въпрос не за този нищожен процент, под 1%, а за средностатистическия човек, обект на обработката с „вяра“ и „религия“. Разбира се с времето и религията се променя, колкото и да е консервативна, защото е принудена да се опита да се задържи на повърхността, притисната от обективното развитие на обществото, притисната от разширяващите се познания на човека за заобикалящия ни свят. Имаш ли отговор защо от около 200 евангелия само 4 са приети за канонични? Не е ли това знак за борбата на интереси, а не за някаква „правилна“ вяра?! За да си добър човек най-важна е средата в която се възпитават децата. Няма нужда от религия. Моралът е изстраданото човешко познание как да живеем заедно на тази земя. А който е бил на небето, нека разкаже как е там! Стефане, вярвай в каквото си искаш, но не анатемосвай тези, които нямат нужда от бог за да бъдат добри човеци! Защото тогава ставаш насилник над свободната воля на невярващите. Успех!

 5. Богослужението трябва да се въведе в училищата!В противовес на най-гаднярската религия -исляма.Да бъдат възпитавани децата в духа на старите БЪЛГАРСКИ традиции

  1. Не искам богослужение за моите деца, не исщам връщане с векове назад в мракобесието на средновековието!

 6. Richard Dawkins ne e dokazal nishto – covekot si e kotckar i smenia zhenite kat nosni krpichki, samiot toi schita negovite geni superior nad drugite i negovo kredo e da si vozproizvede svoito DNK. Naukata dokazva inteligentniot dizain – DNK e instrukcia za gradezh na zhiv organizm / KODON – 3 NUKLEOTIDA VINAGI KODIRAT ZA EDNA AMINOKISELINA , 64 KODA ZA 20 AMINOKISELINI, IMA START KOD IMA STP KOD /, a quantovata teoria, donesla ni tehnologicheskiot progres dokaza posoka obratna vo vremeto za subatomni chastici, govori za paralelni svetove, M teoria, string teorii, koito zvuchat fantasmagoristichno. Tolkoz ni e dadeno – COVEK CHREZ VERA SHTE ZHIVEE !!!

   1. Imam vo predvid Rihard Dawkins – profesor-ateist ot Oxford, a ne Steven Hawking- teoretichen fizik i cosmolog, dal teoriata na Black hole’s emmission, teoria, inkorporirashta teoriata na Einshtein i quantovata teoria, proponent na parallel worlds . Nishto ne edokazano na subatomno nivo- ima uncertainty Principle, ima Coppenhagen paradox, ima collapsing waves, ima particle tunnelling, ima Shroedinger’s cat ….. Ima i oponenti fizici na Big Bang theory . A Steven Hawking da be blagodaril na evreite/Izrael za electronnoto ustroistvo, sozdadeno za nego lichno, za da ‘govori’, napravena on INTEL Korporation in California / CEO – Andrew Grove- ungarski uchen, evrein , sred otkrivatelite na poluprovodnicite in elektronikata.

    1. Олихофрен, ходи го ла..й на комуниста соломон паси предал България на урода луканов.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.