Отиде си строителният патриарх

Инж. Симеон Пешов бе почетен председател на Камарата на строителите в България

Бе пример за почтеност и любов към професията 

Президентът на “Главболгарстрой Холдинг” АД даряваше десетилетия на родното си село Белчин 

Внезапно, в навечерието на един от светлите християнски празници, честващ вярата, любовта, надеждата и мъдростта си отиде патриархът на съвременния български строителен бизнес инж. Симеон Пешов. Като че ли най-краткото описание на необятната личност на човека, строителя, кавалера и бизнесменът са именно тези четири думи. Казват, че Господ прибира любимците си именно в близост до такива светли дати, за да покаже обичта си към тях.

Инж. Симеон Пешов бе президент на една от най-успешните родни строителни компании “Главболгарстрой Холдинг” АД, основател, първи председател и впоследствие почетен председател на Камарата на строителите в България, дарител, родолюбец, носител на награди и пример за професионалист и за почтен човек.

Роден е на 29 март 1941 година в село Белчин край Самоков. Въпреки многобройните си професионални и лични успехи инж. Пешов никога не забрави откъде е тръгнал и през годините непрестанно инвестираше в родното си село. Негово дело е създаването на мини исторически музей в Белчин, помогнал е за реставрация на църквата “Света Петка” в селото, инвестира в сондажа за минерална вода и построяването на спа хотел “Белчински извор”, инициатор е на реставрацията и превръщането на Цари Мали Град в една от най-посещаваните културни туристически атракции в страната и работи за утвърждаването на Боровец като най-добрия курорт за ски туризъм. Основател е на фондация “Възраждане за Белчин”. Дарява и на църкви, болници, социални домове и за различни родолюбиви инициативи в цялата страна като реставрацията на Голямата базилика в Плиска.

Преди да се върне към корените си инж. Симеон Пешов завършва висше образование в Инженерно - строителния институт в София. Професионалният му път започва в Изчислителен център за строителството /по-късно Институт по строителна кибернетика/. Стъпка по стъпка се издига в професията, заемайки длъжностите инженер, научен сътрудник, главен инженер, ръководител направление.
През 1969 г. специализира за три месеца във фирма ICL Лондон по проблема - приложение на електронно изчислителните машини в проектирането, организацията и управление на строителството. Това слага началото на превръщането му в един от водещите специалисти у нас по управление на строителството с приложение на съвременните математически модели и електронно - изчислителна техника. Участва активно и в обучението на много млади специалисти по съвременните методи на организация и управление на строителството.

През 1981 година започва работа в Министерство на строителството като последователно заема постовете директор, главен директор, вицепрезидент на Асоциация “Строежи и строителна индустрия и остава във ведомството до 1989 г.

Съавтор е на “Инженерен проект” за развитие на строителството и строителната индустрия. Няколко години е председател на Научно-техническите съюзи по строителството в България. Като радетел на новостите в строителството особено цени своята награда “Златна значка по строителството”.
От 1990 година насам ръководи компаниите в групата на “Главболгарстрой Холдинг”. АД. Фирмата строи в Русия, Украйна, Казахстан, Германия, Турция, Израел и стои зад едни от най-знаковите строителни проекти у нас.

Компанията, под ръководството на инж. Пешов, многократно печели приза “най-голям” данъкоплатец в строителството. Фирмата е известна и със своята социална политика.

Председател е на Камара на строителите в България от 2003 г. до 2010 г., а в последствие и “почетен председател”. Има съществен принос за организацията на камарата, създаване на нормална пазарна среда, борба със сивата икономика, защита интересите на българските строителни фирми. Под негово ръководство КСБ става активен член на FIEC /Европейска федерация на строителните индустриалци/. Бил е член на УС на КРИБ, на Висшия църковен съвет в България. Обявен е за бизнесмен на годината за 2003 г. Удостоен с приз на фондация “Буров” за индустриално управление за 2006 г. Носител е на международни отличия.

Редакцията на в. “Труд” изказва съболезнования на семейството и близките на инж. Симеон Пешов.

Поклонението ще се състои на 18.09.2020 (петък) от 10 до 12:30 часа в църквата “Св. Св. Апостоли Петър и Павел” в родно село на инж. Симеон Пешов Белчин.

Съболезнования

Вежди Рашидов, председател на Парламентарната комисия по културата и медии

Загубихме изключителен професионалист

“Скърбя дълбоко за загубата на Симеон Пешов! Загубихме един изключителен професионалист, прекрасен човек и приятел, който милееше за културата от сърце и душа. Той ръководеше строителна компания, с която бяха изградени такива забележителни обекти като Ларгото, Квадрат 500, Цари Мали град, където днес наши и чужди гости се възхищават на културното ни наследство. Винаги ще помня как той се вълнуваше за своя роден край и милееше за всеки камък в ценната археология. В нашата памет е съхранен спомена за Колю Фичето. Вярвам, че поколения ще помнят Симеон Пешов за това, че строеше с ум и сърце. Господ прибра Симеон Пешов в небесната вселена, където светят големите звезди. Почивай в мир, скъпи приятелю, ще те нося в сърцето си!”

Инж. Илиян Терзиев, Председател на УС на КСБ

Строител на България

Големите инфраструктурни проекти бяха стихията на инж. Симеон Пешов, а мотото на ръководената от него компания - “Доверие, завоювано с качество”, се превърна в запазена марка за изпълнените от “Главболгарстрой холдинг” обекти.

Позволете ми в този тежък момент от мое име и от името на УС на Камарата на строителите в България да изразя нашите най-искрени съболезнования. Дълбоко скърбим за загубата на нашия скъп колега и приятел, големия български Строител, патриот, благотворител инж. Симеон Пешов. Кончината му е тежка загуба не само за КСБ, не само за бранша, а и за цяла България.

Едва ли днес има по-достоен българин да носи името Строител на съвременна България. Защото Симеон Пешов беше и духовен водач. Благодарение на личната му инициатива днес България има “Цари Мали град”. Безценен е и приносът му за създаването на Националния инициативен комитет за възстановяване на Голямата базилика в Плиска - дело, което сме длъжни да доведем до край. Той беше ктитор, който може да бъде сравняван само с големите български възрожденци.

Голям Българин, оставящ след себе си ярка следа, която няма да бъде забравена, а делото му ще пребъде. За нас беше чест да работим заедно! 

Почивай в мир, скъпи приятелю! Дълбок поклон! Вечна памет!

Доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей 

Искаше да възстанови базиликата в Плиска

За мен той беше изключително интелигентен човек със специално отношение към културата. Много му се искаше да завърши голямата базилика в Плиска. Той вярваше, че ако се направи, това ще помогне на България да тръгне по по-добър път. Изобщо, кончината му е огромна загуба за България.

Коментари

Задължително поле