Отказаха екстрадиция на иранец, заради опасност от преследване по религиозни причини

Окръжният съд в  Монтана отказа екстрадиция на ирански мигрант, издирван от Иран с международна заповед за арест поради опасност от нарушаване на религиозните му права в неговата родина, тъй като приел християнството, съобщиха от магистратурата.

Според документите по делото А.Ш. Г., на 42 г.,  е бил осъден през 2018 г. от съда в град Карадж в Иран на 7 години затвор.  Присъдата срещу него е била произнесена задочно тъй като през 2017 г. иранецът със семейството си нелегално напуснал Иран, живял 5 години в Турция, а след това - се прехвърлил в България. Тук азиатецът бил настанен в Център за бежанци. Преди 2 месеца иранецът бил заловен край село Гинци, с група мигранти при опит да преминат браздата със Сърбия. При направената проверка е установено, че бежанецът се издирва  с червена бюлетина от Интерпол-Техеран с цел  арест и екстрадиция за изтърпяване на наложеното наказание.

На 8-ми този месец окръжния съд в Монтана наложи на иранеца мярка за неотклонение „Задържане под стража“ до приключване на екстрадиционното производство.

След като се запозна с документите по делото и изслуша обвинението, задържания и защитата му,  съдът обяви, че са налице причини за отказ на искането за екстрадиция.  Според доказателствата исканото лице е приело и изповядва християнска религия, а това е довело до посегателства срещу личността му в неговата родина. Преди 5 години мъжът е бил изведен принудително от жилището си в Иран, държан 6 денонощия от служители на тайните служби и  подложен на психически тормоз и малтретиран.

Иззети са били и негови документи и вещи, свързани с християнската религия. Поради това той е напуснал нелегално страната си заедно със семейството си и е живял в Турция, а след това и в България. Тук той подал молба за закрила до Държавната агенция за бежанците на която и досега не било отговорено.

Според магистратите съществува риск екстрадицията на лицето в ислямската държава да доведе до влошаване на положението му и до нарушаване на Европейската конвенция за защита на правата на човека. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право