Отказаха предсрочно освобождаване на джебчийка, родила в затвора

Джебчийка от Силистренско поиска да бъде освободена предсрочно от сливенския женски затвор. Молбата й била подадена пред Окръжния съд в Сливен чрез адвокат  – съобщиха от съдебната палата. Досега предложенията за предсрочно условно освобождаване на лишени от свобода се внасяха единствено от нарочни комисии към затворите.

Младата жена била преведена в сливенския затвор през ноември 2015 г. с две присъди. Едната – за кражба. Втората -  за това, че с луксозния автомобил „Мерцедес” на баща си убила по непредпазливост пешеходец, при това представила фалшива шофьорска книжка, уж издадена в САЩ. Година преди да влезе зад решетките, тя родила първия си син. Вторият се родил в затвора. Пред съда лишената от свобода заявила, че се била поправила, че децата й не се познавали, че бебето й се стряскало от вида на надзирателките и настояла през остатъка от наказанието си в размер на 8 месеца и 29 дни да е на свобода.

Съдът отчел, че формално е изпълнено едно от основанията за освобождаването на осъдената – изтърпяла е половината от присъдата си.  Не е било налице обаче второто задължително условие – за добро поведение. Лишената от свобода не е дала никакви доказателства за това, а оценката за риска си оставала в границите на средния размер. По време на престоя си в затвора е била настанена в помещение за майки с новородени, режимът й бил променен от строг в по-лекия общ, била е награждавана с отпуски за празници. Но въпреки това тя имала противоречиво отношение към правилата в затвора, през последните месеци извършила няколко нарушения, не искала да учи, макар че била със завършен едва трети клас.  Свидетели по делото посочили, че тя е израстнала в криминогенна среда, от малка е била обучавана за джебчийство,  съучастничка в едно от делата срещу нея била собствената й майка, престъпната й дейност е била изненесена в чужбина – Англия, Германия, Австрия, Франция и други държави. „Осъдената е лице, което не осъзнава необходимостта от позитивна поведенческа промяна” – е  крайната оценка за осъдената. На това основание Окръжният съд е оставил молбата за предсрочно освобождаване без уважение. Определението подлежи на обжалване.

В Окръжния съд в Сливен вече са подадени няколко молби от затворнички с искане за предсрочно освобождаване.  Това стана възможно с промени в закона, приети в последните работни дни на предишния парламент.  На някои от тях съдът назначи служебни адвокати, тъй като те са се явили без осигурена защита.  Преди законовите промени предложенията за предсрочно освобождаване можеха да се внасят в съда единствено от специални, многочислени комисии с участието на Окръжните прокуратури и други институции, след анализ на всеки конкретен случай. Тези комисии вече не съществуват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България