Никола Саркози вероятно е освободен от ареста

В Гърция арестуваха рускиня, смятана за ключов свидетел в разследването на убийството на журналистката Дафне Галиция

Регионалният министър: Около 100 млн. лв. годишно се дават за запълване на дупки по пътищата

Симеон Втори бе специален гост на конференцията „Царе без царство, дипломати без дипломатически отношения“ в Мадрид (СНИМКИ)

Кои жени си купуват по пет вибратора?

Проф. Балтов: Предстои преструктуриране на “Пирогов” – сливане на клиники и увеличение на заплатите до 300 лв.

Арестуваха бус с контрабандни цигари за близо 200 000 лева в Търново Първият удар на полицията за тази година е с предотвратени щети, колкото за цялата 2017 година

Остава високо нивото на водата в карнобатското село Сърнево

Уволниха шефа на “Кеймбридж аналитика” заради злоупотреба с лични данни на потребители на Фейсбук

Турската полиция хвана българин с над 2 килограма кокаин, скрит в ауспуха на джип

Зукърбърг е извикан да даде показания в британския парламент заради скандала с личните данни на 50 млн. потребители

Джеймс Матис: Случаят “Скрипал” показва, че Русия е избрала да бъде стратегически противник

Мъж пострада при експлозия в град Остин

Лавров: Великобритания съзнателно е поела курс към разваляне на отношенията с Русия

Над 35 цивилни загинаха при ракетен огън от сирийски бунтовници в предградие на Дамаск

Отказаха предсрочно освобождаване на джебчийка, родила в затвора

Вътрешният двор на затвора, където лишените на свобода са извеждани по график за престой на открито.

Джебчийка от Силистренско поиска да бъде освободена предсрочно от сливенския женски затвор. Молбата й била подадена пред Окръжния съд в Сливен чрез адвокат  – съобщиха от съдебната палата. Досега предложенията за предсрочно условно освобождаване на лишени от свобода се внасяха единствено от нарочни комисии към затворите.

В женския затвор неотдавна бяха направени ремонти и бяха обособени помещения за лишените от свобода, родили по време на престоя си в затвора, и техните бебета.
В женския затвор неотдавна бяха направени ремонти и бяха обособени помещения за лишените от свобода, родили по време на престоя си в затвора, и техните бебета.

Младата жена била преведена в сливенския затвор през ноември 2015 г. с две присъди. Едната – за кражба. Втората –  за това, че с луксозния автомобил „Мерцедес” на баща си убила по непредпазливост пешеходец, при това представила фалшива шофьорска книжка, уж издадена в САЩ. Година преди да влезе зад решетките, тя родила първия си син. Вторият се родил в затвора. Пред съда лишената от свобода заявила, че се била поправила, че децата й не се познавали, че бебето й се стряскало от вида на надзирателките и настояла през остатъка от наказанието си в размер на 8 месеца и 29 дни да е на свобода.

Съдът отчел, че формално е изпълнено едно от основанията за освобождаването на осъдената – изтърпяла е половината от присъдата си.  Не е било налице обаче второто задължително условие – за добро поведение. Лишената от свобода не е дала никакви доказателства за това, а оценката за риска си оставала в границите на средния размер. По време на престоя си в затвора е била настанена в помещение за майки с новородени, режимът й бил променен от строг в по-лекия общ, била е награждавана с отпуски за празници. Но въпреки това тя имала противоречиво отношение към правилата в затвора, през последните месеци извършила няколко нарушения, не искала да учи, макар че била със завършен едва трети клас.  Свидетели по делото посочили, че тя е израстнала в криминогенна среда, от малка е била обучавана за джебчийство,  съучастничка в едно от делата срещу нея била собствената й майка, престъпната й дейност е била изненесена в чужбина – Англия, Германия, Австрия, Франция и други държави. „Осъдената е лице, което не осъзнава необходимостта от позитивна поведенческа промяна” – е  крайната оценка за осъдената. На това основание Окръжният съд е оставил молбата за предсрочно освобождаване без уважение. Определението подлежи на обжалване.

В Окръжния съд в Сливен вече са подадени няколко молби от затворнички с искане за предсрочно освобождаване.  Това стана възможно с промени в закона, приети в последните работни дни на предишния парламент.  На някои от тях съдът назначи служебни адвокати, тъй като те са се явили без осигурена защита.  Преди законовите промени предложенията за предсрочно освобождаване можеха да се внасят в съда единствено от специални, многочислени комисии с участието на Окръжните прокуратури и други институции, след анализ на всеки конкретен случай. Тези комисии вече не съществуват.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.