Откраднаха бронзова църковна камбана

Едната от двете бронзови камбани е била открадната от дворното място на църквата в търговищкото село Подгорица. Плячкосаната била около 100-килограмова. Тя е изчезнала в периода от 11 март, когато местни хора ходили да ударят клепалото за починал съселянин. Когато отново отишли на 5 април, установили, че по-малката от двете камбани я няма. Те били поставени в камбанария в съседство за порутената църква, която била неизползваема.

По данни на архиерейското наместничество християнският храм там бил граден през 1880 година, но бил паянтов строеж, който се разпаднал през годините и не подлежал на възстановяване. Камбанарията в съседство била вдигната впоследствие. Достъпът до нея обаче бил свободен и всеки можел да влезе, както и се случило, да посегне на камбаната, която местните биели на празници и при смърт в селото.

Полицията работи по различни версии. Проверяват се и пунктове за изкупуване на метали. Не е изключено обаче камбаната да е открадната по поръчка от някой, който иска да я продаде, за да се ползва по предназначение в храм, нейде из страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право