Откраднаха девет картини на Майстора (обзор)

Бандити взели още 7 творби на други художници, но пропуснали 4 шедьовъра

Изчезналите платна не са застраховани

Девет картини на Владимир Димитров-Майстора и още 7 творби на други именити художници бяха откраднати от къща на булевард “Сливница” в София, съобщи БНР.

Обраният дом е на Павел Антонов – син на една от двете племенници на Майстора и автор на книгата със спомени “Владе. Опус за Вл. Димитров-Майстора”. В началото на миналия век великият художник живял при роднините си в тази къща и рисувал портрети на някои от тях.

Според криминалисти кражбата най-вероятно е била извършена на 30 декември, когато Павел Антонов бил в Унгария. Той се е върнал на 2 януари и подал сигнал в полицията. Бандитите са влезли през прозорец откъм близък строеж, който по уговорка със стопанина взема ток от къщата. Сред плячката са платна на Димитър Киров, Вили Николов и др. Задигната е и цигулка, както и предмети с нумизматична стойност, за които не бяха дадени подробности.

От крадците не са били взети 4 изключително ценни картини на Владимир Димитров-Майстора. Или са ги забравили, или не са ги видели, или не са осъзнавали тяхната стойност, коментира Антонов пред БНР. Той планирал след Нова година да монтира СОТ с аларма в къщата, но престъпниците го изпреварили.

Откраднатите шедьоври на Майстора са участвали в различни изложби, но не са били оценявани или застраховани. Стойността им е огромна. Според колекционери търг за картина на Майстора може да започне от 10 000 евро или дори от 20 000 евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право