Откриваме българско училище в Одеса

Българско училище ще отвори врати в Одеса, а страната ни ще предостави сграда в София за културен център на Украйна. Такава договорка била постигната между премиера Бойко Борисов и президентът на Украйна Петро Порошенко по време на срещата им в Одеса. До месец ще трябва да бъдат намерени сградите обяви по време на честването на 160-тата годишнина на Болградската гимназия премиерът Борисов. Освен това всяка година 30 деца от Украйна ще идват на безплатен лагер в България и по петима украински учители щели да специализират в София.

Борисов обяви, че отпуснатите от правителството през месец юни 150 000 лв. са по сметките на Болградската гимназия „Георги Сава Раковски”.

За честването на 160-ата годишнина на гимназията в Болград освен премиерът Борисов, вицепремиерът Валери Симеонов и просветният министър Красимир Вълчев пристигна и вицепрезидентът Илияна Йотова, която от 3 октомври е на обиколка сред българската общност в Украйна.

„Днес е истински празник и всеки един от нас е съпричастен към него”, заяви премиерът Бойко Борисов по време на честването на 160-тата годишнина на Болградската гимназия. Борисов предложи вицепрезидентът Илияна Йотова да произнесе слово преди него, защото „говорела по-добре”. Вицепремиерът цитира малката Злата, която открила по време на обиколката си сред българската общност в Украйна. Детето я посрещнало с думите: „Дор език е жив, народ не умира”.

„Вълнувам се да см във този велик храм, от който са излезли едни от най-великите българи”, заяви вицепремиерът Валери Симионов. Той благодари на Порошенко за условията, които украинската държава полага за съхраняване на българската общност. Той пожела българската общност да се превърне в мост за влизането на Украйна в ЕС.

Порошенко, припомни, че самият той е възпитаник на Болградската гимназия. Той благодари на България за подкрепата за членството на сраната му в ЕС и НАТО.

Порошенко връчи на директорката на гимназията Снежана Скорич орден „Княгиня Олга”.

Йотова подари на учебното заведение литография на Николай Павлович с акростих на Г.С Раковски „Сънят на българите за свобода”. Тя обясни, че от началото на годината до края на септември 980 украинци са получили българско гражданство.

Директорката на гимназията Снежана Скорич благодари на българската държава за финансовата помощ и за подкрепата за училището. Тя каза, че все още не са изхарчени 150 000 лв., които правителството отпусна на гимназията през месец юни. Част от тях са използвани за ремонти, а с останалите ще бъдат оборудвани лингвистични кабинети. Скорич подчерта, че 65-70% от завършващите Болградската гимназия кандидатствали в български университети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България