Откриват Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия

Президентът Румен Радев и министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще вземат участие в тържественото откриване на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия. В церемонията ще се включи и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. С ритуал ще бъде връчено бойното знаме на възстановеното авиационно училище.

ВВУ бе възстановено на 18 април 2019 г. с решение на Народното събрание, което влезе в сила на 1 януари тази година. На същата дата с президентски указ полковник Юлиян Радойски бе назначен за началник на ВВВУ „Георги Бенковски" и повишен във висше военно звание „бригаден генерал“. Преди да бъде възстановено училището бе факултет „Авиационен“ към Националния военен университет „Васил Левски“.

В 11 часа президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния караул, след което ще наблюдава ритуала по връчване на бойното знаме и ще произнесе слово.

Ритуалът по връчване на бойното знаме включва традиция , датираща от 1937 г. Тя ще бъде спазена и днес като министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на Училището ген. Юлиян Радойски ще забият два пирона в дръжката на бойното знаме, олицетворяващи начало и ангажираност към този род войска.

„Да го изведа на национално равнище, на първо място и в международен план да бъде сред първите военни училища в Европа и в света“, каза генерал Радойски за целите, които си е поставил.

За откриването са поканени още военни командири, дългогодишни инструктори-пилоти, преподаватели и военно-родолюбиви организации.

Коментари

Задължително поле