Откриват "Дните на младото вино" в Пловдив с благотворителна кауза за деца

"Дните на младото вино", с които традиционно стартира Дефилето на младото вино в Пловдив, тази година ще бъдат открити на 21 ноември в 19 часа в Дома на етносите в Пловдив с благотворителна изложба.

Събраните средства пък ще бъдат дарени на 6-месечната Александра, 4-годишния Емо и 15-годишната Саня, които първоначално са били одобрени от Фонда за лечение на деца, но на по-късен етап получават отказ от експертна комисия. Кампаниите за спасяване на децата са актуални, а събирането на средства се подпомага от Български дарителски Форум и всеки може да следи актуалната информация на специалните страници във фейсбук и на сайта www.dmsbg.com.

4-годишният Емо е със "Сарком на Юинг" и трябва да премине през 4 курса химиотерапия. 15-годишната Саня е на хемодиализа и се нуждае от спешна трансплантация на бъбрек, а малката Алекс е с родена деформация и трябва да й бъде направена операция на крачето в бебешка възраст, за да не остане инвалид за цял живот.

Картините, които ще бъдат изложени в Дома на етносите, са от първия международен пленер по живопис и поезия "МИЛ", който се проведе през лятото във Винарска изба "Вила Юстина".

Идеята за пленера в полите на Родопите е на поета Милко Христов, който през 2014 г. събира в алманаха "Made in Mil&Co" стихове на 14 поети МИЛ-ковци от България, Сърбия и Хърватия.

Това е водещото в селекцията на художниците, а събитието се случи с любезното домакинство на собственика на избата Милко Цветков, който изненада творците на пленера с посещения на знакови за региона исторически забележителности, галерии и паметници на културата.

Изложбата в Дома на етносите в Пловдив представя творби на 12 автори от България и Балканите. Това са българите Милко Христов (Лом), Милко Тодоров (Троян), Милена Йорданова (Ямбол), Людмил Методиев (Перник), Милена Мишева (Пловдив), Милка Юдова, Милко Матеев и Милена Белчева (Варна), Милкица Пеулич от Сърбия и Милан Келеува от Хърватия. Изложбата ще остане отворена за посетители всеки ден от 11 до 17ч. през цялата седмица на Дефиле на младото вино до 27 ноември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони