Откриват изложба на Борис Георгиев в Берлин

Започва честването на 140 години дипломатически отношения между България и Германия

В залите на Българския културен институт в Берлин редят изложба, посветена на патрона на Градската художествена галерия -Варна. Експозицията със заглавие "Борис Георгиев от Варна-художник на духа" се открива на 25 януари и с нея се поставя началото на честването на 140 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Германия.

В изложбата ще бъдат показани 29 дигитално отпечатани репродукции на творби, създадени между 1914 и 1945 година. Сред тях са великолепните портрети на Алберт Айнщайн, на Панчо и Любен Владигерови, портретите на хайдарабатските принцеси Дуру Шевар и Нилуфар, на Джавахарлал Неру, портрет на Кардинал Мери дел Вал, на Рабиндранат Тагор, Петър Дънов, Махатма Ганди и други изтъкнати личности от обществения живот на XX век, съобщиха от галерията.

Изложбата е по покана на Българския културен институт в Берлин и ще представи творчеството на Борис Георгиев 90 години след първата му изложба в немската столица, организирана от световно известния учен-физик Алберт Айнщайн.

Куратор на експозицията е Пламена Димитрова-Рачева, изкуствовед и директор на Градската художествена галерия- Варна.

%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81-%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8%d0%b5%d0%b2

Коментари

Задължително поле