Откриват изложбена зала за незрящи в Националната галерия "Квадрат 500" в София

На 13 октомври 2016 г. (четвъртък) от 18:30 ч. в „Квадрат 500” (пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19 февруари“ № 1) ще се открие новата изложбена зала „Докосни галерията“, която е специално направена и достъпна за хора с нарушено зрение, съобщават от пресцентъра на Министерството на културата.

В нея са представени художествени творби на именити български художници от постоянната експозиция на „Квадрат 500”, адаптирани на тактилни графики с аудио описания на български и английски език. В галерията ще бъдат представени и четири творби на български скулптори, които също са адаптирани за незрящи, чрез докосване и с аудио описания на български и английски език.

Инициативата е част от проекта „Докосни галерията” на Националната ни галерия и на Фондация „Графия”. Съвместният екип прави достъпни визуалните изкуства и за хора с частично или напълно нарушено зрение, като им предоставя възможността да се докоснат до шедьоври от изобразителното изкуство.

В експозиционната зала „Докосни галерията“ на първия етаж в „Квадрат 500” ще бъдат представени картините „Автопортрет /1840/ на Захари Зограф, „Жътва в Чепинско“ на Иван Ангелов, „Река Ерма край Трън“ на Никола Петров и прочутата „Ръченица“ /1894/ на Иван Мърквичка. Скулптурите са: „В отпуск“ на Ангел Спасов, „Майка с дете“ на Кирил Шиваров, „Дух и материя“ на Андрей Николов, както и „Майка“ на Иван Лазаров.

„За нас беше изключително важно да намерим адекватната форма и да се опитаме да приобщим незрящите към визуалните изкуства. Чрез тези тактилни карти им предоставяме възможността да „усетят” картините”, разказва за проекта изкуствоведът Слава Иванова, директор на Националната ни галерия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура