Откриват нови две лаборатории за коронавирус

Болниците оборудвани с костюми с маски и очила

Внасяме експериментални лекарства за СПИН за лечение на Covid-19

Две нови лаборатории за тестване за китайския коронавирус ще бъдат разкрити във Варна и Стара Загора. Това заяви пред “Труд” началникът на Военномедицинска академия и шеф на новосформирания щаб за работа срещу разпространението на коронавируса генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. До момента хора се тестваха само в лабораторията към Националният център за заразни и паразитни болести.

Утвърдено лечение на Covid-19 няма. “Ще внасяме експериментални утвърдени лекарства за СПИН и грип, с които ще лекуваме хора, които са настанени в болница с клинична картина след положителен тест за коронавирус. Поръчали сме повече противогрипни препарати, тъй като лекарствата за СПИН са много скъпи”, поясни проф. Мутафчийски.

Хората, завърнали се от Китай и Италия, които имат висока температура и болно гърло, трябва да потърсят лекарска помощ и да спазват карантина. “Ако се установи заразен с коронавирус пациент, трябва да се установят всички негови контактни лица”, каза шефът на кризисния щаб.

“Има възможности за обявяване на карантина от личния лекар, която да бъде удостоверена с болничен лист. Това вече е въпрос на разбиране между пациента и личния лекар”, заяви проф. Мутафчийски.

Той поясни, че в момента болниците имат достатъчно маски, а вече са осигурени и около 8000 костюма с маски и очила, за да може да бъде предпазен персоналът.

Шефът на кризисния щаб открои като едни от най-важните превантивни мерки - да не се пътува там, където има регистрирани случаи на коронавирус и да се ограничат публичните събирания.

На летищата има устройства за бърз скрининг на болни. “От днес екипите разполагат с тях. Тяхната чувствителност е достатъчно голяма. Те са за бърз скрининг. Ако имаме съмнения, ако човекът е със симптоми, ако не може да се прецени на място, разбира се, тогава вече той се изолира, измерва се температурата с друга техника и ако необходимо, се хоспитализира”, заяви зам.-председателят на кризисният щаб и национален здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Коментари

Задължително поле