Джакомо Джианиоти призова света да помогне на Италия Притеснява се за близките си

Любимите рецепти на Марина Цветанова Мисис България 2019 оцелява в модния свят с много труд и перфектна организация

Отново горят отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

Още една жертва на коронавируса у нас

Соломон Паси: Първото нещо, което можеше да бъде направено, беше да се въведат общоевропейски правила

Коронавирусът може да остане жизнеспособен до 3 дни при подходящи условия

Без зони за платено паркиране в София до 12 април

Геймингът спасява Формула 1 и НАСКАР

Тодор Кантарджиев: Позабавихме нещата, сега е най-важна самодисциплината на българите

Случаите на коронавирус в света са близо 600 000

Уикенд посвети албум на Бела Хадид Чувствата на рапъра към модела не са изстинали

Вокалистът на „Рамщайн“ няма коронавирус

Гуми се регенерират автоматично Реално няма опасност от спукване

Красимир Вълчев: Учебната година вероятно ще бъде удължена до юли Матурите рано или късно ще бъдат направени, но няма да са онлайн, обясни министърът

23 варненци ще плащат по 5000 лв. глоба заради разходки в Морската градина

Откриват нови две лаборатории за коронавирус

Болниците оборудвани с костюми с маски и очила

Внасяме експериментални лекарства за СПИН за лечение на Covid-19

Две нови лаборатории за тестване за китайския коронавирус ще бъдат разкрити във Варна и Стара Загора. Това заяви пред “Труд” началникът на Военномедицинска академия и шеф на новосформирания щаб за работа срещу разпространението на коронавируса генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. До момента хора се тестваха само в лабораторията към Националният център за заразни и паразитни болести.

Утвърдено лечение на Covid-19 няма. “Ще внасяме експериментални утвърдени лекарства за СПИН и грип, с които ще лекуваме хора, които са настанени в болница с клинична картина след положителен тест за коронавирус. Поръчали сме повече противогрипни препарати, тъй като лекарствата за СПИН са много скъпи”, поясни проф. Мутафчийски.

Хората, завърнали се от Китай и Италия, които имат висока температура и болно гърло, трябва да потърсят лекарска помощ и да спазват карантина. “Ако се установи заразен с коронавирус пациент, трябва да се установят всички негови контактни лица”, каза шефът на кризисния щаб.

“Има възможности за обявяване на карантина от личния лекар, която да бъде удостоверена с болничен лист. Това вече е въпрос на разбиране между пациента и личния лекар”, заяви проф. Мутафчийски.

Той поясни, че в момента болниците имат достатъчно маски, а вече са осигурени и около 8000 костюма с маски и очила, за да може да бъде предпазен персоналът.

Шефът на кризисния щаб открои като едни от най-важните превантивни мерки – да не се пътува там, където има регистрирани случаи на коронавирус и да се ограничат публичните събирания.

На летищата има устройства за бърз скрининг на болни. “От днес екипите разполагат с тях. Тяхната чувствителност е достатъчно голяма. Те са за бърз скрининг. Ако имаме съмнения, ако човекът е със симптоми, ако не може да се прецени на място, разбира се, тогава вече той се изолира, измерва се температурата с друга техника и ако необходимо, се хоспитализира”, заяви зам.-председателят на кризисният щаб и национален здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.