Откриват първата кино школа във Варна

Посвещават деца в тайните и магията на седмото изкуство

Първата във Варна кино школа "Братя Люмиер" ще посрещне наесен своите възпитаници на възраст над 10 години в Общинския детски комплекс. Основен вдъхновител и лектор е критикът и театрален режисьор Елица Матеева, възпитаник на НАТФИЗ и специализирала при проф. Пламен Марков.

В новата школа ще се гледа и съпреживява кино, децата ще правят своите първи опити да пишат сценарии, да предствят анонси, ще разказват интересни истории с езика на седмото изкуство, ще вникнат в детайлите на актьорската и режисьорска професия, ще придобиват знания по кинодраматургия.

Ще си припомнят незабравимите фрази “Нека силата бъде с теб!”, “Ще се върна”, “Който спаси един живот, спасява целия свят” или "Моята майка винаги казваше: Животът е като кутия шоколадови бонбони, никога не знаеш какъв ще получиш."Киното е космос! Движение, светлина, цветове, емоции, тотално преживяване", казва Елица Матеева. Тя ще срещне професионално своите възпитаници с героите от "Междузвездни войни", "Терминаторът", "Списъкът на Шиндлер", "Форест Гъмп", ще ги посвети в сложните загадки на любимите Хари Потър и Нео от "Матрицата". Българското кино с неговите шедьоври и емблематични изрази :„Риба, ама цаца... Цаца, ама риба! „„А какво е командировка?Когато ти плащат, е командировка, а когато ти си плащаш, е курорт.“„Едно е да искаш, друго да можеш, трето и четвърто е да го направиш“, също е в центъра на творческата програма на школата. Тя е безплатна за децата и се финансира от бюджета на общината.

Елица Матеева е носител на наградата за театрална критика на името на Боян Пенев. Режисьор е на „Stereolove“. Автор е на книгата „OPEN“ и на монопиесата „От твоето тъмно, диво цвете“. Автор и режисьор е на спектакъла „Play/Back“, вдъхновен от Педро Алмодовар. Автор и модератор на кинолектории, провеждани в отдел "Изкуство" на регионална библиотека "Пенчо Славейков" – Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони