Откриват с "Двубой" сезона на Театър Римски терми

Зрителите са на спектакъл сред археологическата забележителност

Ще има 18 спектакъла сред археологическата забележителност това лято

С премиера на комедията "Двубой" на Иван Вазов стартират летните театрални и оперни спектакли в уникалния Театър Римски терми във Варна. Режисьор на поставката по класическото произведение на патриарха на българската литература е Стоян Радев Ге.К., познат на публиката като един от най-чаровните актьори на сцената. "Аз съм фен на българската драматургия и на Иван Вазов. Харесвам и ценя чистотата, с която нашите класици са критикували някога народа, но не да го нападат, а да болеят за проблемите му", каза режисьорът.

Според него историята, разказана в "Двубой" е много адекватна и днес. Самият Вазов я нарича "глума в три действия". Той не успява да я издаде преживе. Писана е през 1892г.,преработена през 1919 г., а неговият брат двадесет години по-късно издава творбата му.

Общо 18 спектакъла съдържа репертоарът на театъра това лято. В следващите 4 дни има 20 % при закупуване на билетите.В цената влиза и обиколка в една от най-големите културно-исторически забележителности край морето-Римските терми, които са четвърти по големина в Европа.

Държавна опера Варна ще има премиера на "Дидона и Еней", като главната роля се изпълнява от оперната певица и директор на ТМПЦ Варна Даниела Димова.Останалите оперни спектакли са "Моцарт Гала", "Музиката на Италия", "Магията на киното-епизод 3". Великотърновският театър ще гостува с постановката"Йоан, синът на Асен", театърът на Кърджали ще има гастрол със " Застреляй идиотите", а Сливенският театър-с "Непоправимо".

Началото на летните спектакли в Римски терми, откакто се използва и името Театър Римски терми, е поставено в далечната 1977 г. с постановката на Варненския драматичен театър „Езоп” от бразилския драматург Хильорме, реж. Цветан Цветков.

В следващите години в Театър Римски терми се играят варненските постановки „Мандрагора” от Н. Макиавели, реж. Илия Атанасов, „Жорж Данден” от Молиер, реж. Андрей Калудов, „Няма да платим! Няма да платим!” от Дарио Фо, реж. Симеон Димитров, „Сбогом, Велугин” от Вл. Арро, реж. Цветан Цветков, „Семейство Тот” от Ищван Йоргени, реж. Бойко Богданов. Канени са и спектакли на Театър 199, Народния театър, Театър София и други столични театри.

Поради необходимост от ремонтни дейности на археологическия обект в началото на 1990 г. е сложен край на тази хубава културна традиция. 26 години по-късно, след реконструкците, извършени през 2016 г., Община Варна, ТМПЦ Варна и РИМ Варна обединяват усилията си, за да поканят варненци и гостите на Варна отново да съпреживеят изкуството под открито небе в уникалната атмосфера на това забележително място.

Коментари

Задължително поле