Откриват Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора с „Африканката” от Майербер

Петдесетото издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство (ФОБИ) в Стара Загора ще се проведе от 22 ноември до 7 декември в Стара Загора.

„Това е събитие, което вече 50 години доказва своята виталност. Трябва да сме горди, че то се организира от Община Стара Загора и Държавна опера Стара Загора. Благодарим за доверието на Общината и за възможността, която ни предостави да съставим програмата“ - каза директорът Огнян Драганов.

„Фестивалът на оперното и балетното изкуство е една от най-престижните визитки на този град. Община Стара Загора е последователна в своята подкрепа. По наше желание в тазгодишната програма се обръща внимание на старозагорските представители. Искаме и занапред да отдаваме нужното уважение и внимание към тях“ - каза Диана Атанасова, началник отдел „Култура“ в Община Стара Загора.

Един от акцентите е премиерното заглавие „Африканката“ от Джакомо Майербер, с което се дава началото на фестивала. Спектакълът е копродукция на Старозагорската опера с Дойче Опер – Берлин. Оттам са и дарените 850 костюма за постановката. Режисьор е Вера Немирова, участва и част от постановъчния екип на Дойче Опер.

На 27 ноември гостува Опера Балтик от Гданск, Полша със спектакъла „Таис“, а Държавна опера Пловдив ще закрие фестивала с операта „Фалстаф“ на Джузепе Верди.

Балетната трупа на Старозагорската опера, която чества 70-годишен юбилей, ще се представи с премиерата на „Шопениана“ с хореограф Снежана Дескова и балета „Ромео и Жулиета“ на 5 декември.

Националният симфоничен оркестър на консерваториите в Италия ще изненада публиката с концерт „Непознатият свят на операта“, включващ рядко изпълнявани увертюри и музикални фрагменти.

Специално внимание е отделено на 50-годишната сценична дейност на старозагорската оперна прима Стефка Минева. На 30 ноември в нейна чест ще има оперна гала, под диригентството на Владимир Бошнаков. Срещата на публиката отблизо със Стефка Минева ще се състои непосредствено преди празничния концерт. По повод 120 години от рождението на Панчо Владигеров, на 29 ноември ще има концерт на Академичния симфоничен оркестър на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. С прожекция на спектакъла на операта „Набуко“ от Джузепе Верди - телевизионна продукция от фонда на БНТ (1983), на 1 декември ще бъде изразена почитта към основателя на Фестивала на оперното и балетното изкуство – диригентът Димитър Димитров (1929 - 1999).

Специалното събитие на 3 декември с представяне на книга и документален филм, е посветено на 100-годишнината от рождението на един от „строителите“ на българските оперни театри и симфонични оркестри Руслан Райчев.

Коментари

Задължително поле