Откриват 50-ия Фестивал на оперното и балетното изкуство

50-ото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора ще бъде открито на 27 ноември с премиерния спектакъл на Държавна опера - Стара Загора „Сиси - душата на императрицата“ от Роланд Баумгартнер. Мюзикълът разказва за живота на Елизабет Баварска, чрез умело съчетаване на американските и европейските традиции в жанра.

На 27 ноември от 17:00 часа във фоайето на Старозагорската опера ще бъде открита изложба „50 години Фестивал на оперното и балетното изкуство“ с декори и документи. Тя ще покаже и костюм, с който е пял световноизвестният бас Борис Христов на старозагорска сцена, както и на Николай Гяуров от операта „Симоне Боканегра“ от Верди, която е в програмата на фестивала през 1972 г.

В рамките на фестивала, който продължава до 9 декември, за пръв път у нас ще бъде представена операта „Орфей“ на Клаудио Монтеверди от Нова Белградска опера и оперен театър „Мадлениум“ Белград. Музиката ще бъде изпълнена с инструменти от епохата на Барока.

Солисти от Виенската филхармония, оркестър и хор на Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ ще представят пред старозагорска публика операт "Алчина" от Хендел.

Ще бъде представен и балетът „Лебедово езеро“, участието на солистите от Мариински театър Санкт Петербург - Татяна Ткаченко и Иван Оскорбин.

Държавна опера Варна ще гостува с „Норма“ на Белини, а Държавният музикален театър „Стефан Македонски“ - с мюзикъла „Бягство“ по песни на дует „Авеню“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони