Откриха боен арсенал в осъждан за взривове в Шумен

Снимка: Архив

Шуменски полицаи откриха солиден запас от огнестрелни оръжия, боеприпаси и взривни вещества в къща в близкото до града село Салманово. Акцията по разоръжаване тече от петък и са обискирани два адреса, както в селото, така и в Шумен. В ареста за 72 часа е задържан Петър П. /56г./, известен като един от авторите на адската бомба срещу шуменския бизнесмен Росен Рачев-Роко през 1999 г. Тогава солидно количество тротил, заложено на петия етаж, избомби жилищен блок на централния бул."Велики Преслав".

От шуменската полиция съобщават, че сега в стая в селската къща са намерени различни огнестрелни оръжия без номера и модели, но не уточняват количеството. Открити са и взривни вещества. Селският дом е обитаван от С.Д./52 г./, който бил задържан за едно денонощие. Първоначално за срок до 24 часа в полицейското управление за съпричастност към случая е задържан и Петър П./56г./, но после арестът му е удължен от районен прокурор. Огнестрелните оръжия и взривните вещества са иззети от екип на СОБТ-Варна. Назначени са експертизи.

Случаят е докладван на прокурор от Районна прокуратура-Шумен. Образувано е досъдебно производство за незаконно притежание на оръжие. Работата по документиране на престъплението продължава под надзор на прокуратурата.

От Апелативна прокуратура-Варна уточниха, че арсеналът е от 2 огнестрелни оръжия без номера и модели, взривни вещества – тротилови пресовки и боеприпаси.

Петър П. е привлечен като обвиняем за държане и предаване на друг на огнестрелни оръжия, боеприпаси и взривни вещества – престъпление по член 339, ал. 1 от Наказателния кодекс, което се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 г. Предстои Районната прокуратура в Шумен да внесе искане в Шуменския районен съд за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Петър П. Привлечен като обвиняем по чл.339 е и приятелят му, който е на свобода.

Адската бомба в Шумен преди малко повече от 18 г. гръмна на 11 май към 02:22 часа след полунощ. Месец по-късно бяха заловени трима души, автори на подобни деяния и сред тях беше Петър. Полицията го оповести като специалист по взривове, завършил Техникум по взривна техника в Казанлък, започнал и право в Софийския университет, но прекъснал. При обиск по онова време в жилището на Петър в Шумен били открити шест тротилови пресовки, две самоделни взривни устройства, части за взривни устройства, капсулдетонатори, патрони за "Калашников" и пистолет. Иззета била и специализирана литература, а дома на майка му в Русе антимафиотите се натъкнали на самоделно взривно устройство. Групата подбирала състоятелни бизнесмени, залагали взрива и ги рекетирали за пари, за да не се повтори. Петър е бил осъден на 9 г. затвор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право