Откриха две нови огнища на чума по свинете у нас

Снимка: Архив

Две нови огнища на африканската чума по свинете се пламнали във Врачанско и Търговищко. Армия, полиция и жандармерия се включват в борбата с болестта.

Това стана ясно след среща между земеделския министър Десислава Танева, ръководството на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов.

Към момента в страната има 15 огнища на заразени свине в лични стопанства и 15 случая на диви свине. Взето е решение да се дават по 150 лв. на ловни дружинки за отстрел на диви свине в 20-километровата карантинна зона край огнищата.

Засилва се контролът на всяка преминаваща кола в карантинната зона. До края на деня МОСВ ще оповестят мерки за борба с чумата в националните паркове.

Засилва се контролът по пристанищата, летищата и гарите. Всички съдове за смет ще бъдат старателно дезинфекцирани. МВР ще проверява със засилен контрол преминаващите автомобили по граничните пунктове. В карантинната зона ще се проверява и всяка кола, която пренася местни продукти и живи животни.

Основна заплаха от пренасяне на заразата са хората, уточняват от БАБХ.

Коментари

Задължително поле