Турция предлага общи гранични патрули с България

Чуждите инвестиции са твърде малко През 2019 г. текущата сметка отбелязва рекордно положително салдо

Летящ старт за първото електрическо Volvo Изцяло електрическият модел XC40 разполага с мощност 408 к.с. и пробег над 400 км

Акция в Басейнова дирекция в Пловдив, има задържани

Майстор на завещание не успя да отмъкне 25 000 лв. Банка спряла мъжа да източи парите на брат си

Гешев възложи проверка на схема за държавна помощ при замени на поземлени имоти в горски територии

Просветният министър: Ще организирам дебат за по-ранно сексуално образование

Джейн Фонда реши: Край на пластичните операции На 82 актрисата смята да остарява естествено

Първи случаи на коронавирус в Кувейт и Бахрейн

Шофьорът на автобуса, в който съблякоха 14-годишно момче, дава обяснения  По думите на водача, той не е помолен за помощ, обясни шефът на "Столичен автотранспорт" - Дружба

Тръмп пристигна на двудневно посещение в Индия, ще разгледа Тадж Махал с Мелания

Кога една жена мирише на гора?

Защо Тръмп иска Сандърс за опонент? Алтернативата „свобода или социализъм“ е могъщо послание в Америка

Експерт от РИОСВ: Още не са извозени откритите химикали от бившия военен завод „Гаврил Генов“ във Враца

Джамбазки: Направих неправилна преценка, когато ме хванаха да карам пиян

Откриха документална изложба, посветена на виното в Сухиндол

Документална изложба представя Сухиндол като люлка на винарството през вековете. Тя беше открита на 10-ти февруари в Ритуалната зала на Общината. Изложбата се състои от 24 платна, които проследяват развитието на винарския регион още от древността. В тях са включени уникални снимки от местната винарска продукция. В изложбата са включени и вестникарски статии за винарската продукция, природните бедствия през годините, интересни факти за обработката на лозята и посещенията на Цар Борис III.

Изложбата е съставена с помощта на Община Сухиндол и беше открита от нейния автор- писателят и изследовател Николай Иванов и кметът инж. Пламен Чернев.
„Още през април сухиндолци са заключвали своите къщи и са отивали на полето. По-бедните са имали специални колиби, а по-заможните са си изграждали вилички. Там са живеели до септември. Не напразно казват, че климата в Сухиндол и химическия състав на почвата е подобен на този в Бордо, Франция. Това е доказано, затова тук се получават добри вина“, сподели инж. Пламен Чернев.

Първото платно на изложбата представя уникална плочка, която е намерена в местността „Сопот“ в землището на Сухиндол. Подобни артефакти са намирани и в района на Павликени. На нея е изобразен богът на виното Дионисий, митичният Херкулес и пантерата, която пие от божествения еликсир.

В изложбата е показан и един от най-ранните документи след Освобождението. Той представлява формуляр за продажба на вино от далечната 1889-та година. На друго платно е представен Държавен вестник от началото XX -век, който показва предприемчивостта на сухиндолци от онова време. Именно в броя е поместено решението на Севлиевския съд, с което е регистрирана първата лозаро-винарка кооперация в България- „Гъмза“. В добавка изложбата показва и поименна акция, която е струвала 100 лв. Тя е отпечатана по времето на Атанас Буров, който за кратко е министър в правителството на Александър Стамболийски.

В статия на гастролиращ журналист от 1924-та година пък е описана почвата на Сухиндол. Там за пръв път е посочено, че плодородието й се дължи на застинала лава от вулканична дейност в района.

В друга статия от 36-та година пък е представен празника Трифон Зарезан. От написаното е видно, че жените не са присъствали при зарязването на лозите. А свещеника Ганчо Марков е представен като иноватор в лозарството. Той пръв започва да пръска лозята и въвежда редица други подобрения в селското стопанство.

В изложбата е представена и друга местна инициатива. Още през 30-те години сухиндолци се опитват да снимат филм. В тази връзка се събират и много етнографски песни от района. В една от тези песни се разказва за задлъжнял лозар, който не може да си изплати пръчките и си продава невестата.

На друго платно е показан бележник за регистриране на лозе с необходимата методика за неговото създаване от 1903-та година. Въпросният бележник е отпечатан от Министерството на земеделието.

Особено интересна е една от снимките в изложбата, която показва натоварени каруци със сухиндолско вино. Те са предназначени за търговската мрежа и изминават 15 километра до гарата в Павликени, откъдето поемат по различни краища на страната.

В други документи са показани сметките за грозде, какви са били цените. Посочено е упътване за създаване на син камък, както и методиката за пръскане и обработване на лозите. Още по-интересни са документите за акциза при варене на ракия от онова време. На гърба на разрешителното е публикуван целия закон. Дори следствие на разправии през 1939-та година за акцизен служител е назначен външен човек, а не сухиндолец.

Уникалните документи в изложбата продължават с присъствието на Христо Смирненски в Сухиндол. В експозицията е представено негов фейлетон, в който описва, че „освен хубаво вино, в Сухиндол има и хубави жени“. И това не е случайно, тъй като именно неговото стихотворение „Черешка“ е посветено на местна мома, за която големия ни поет искал да се ожени.
Изложбата продължава с изрезки от вестници за „Величествения събор“ в Търново, където сухиндолци се представят със своите традиции и печелят голямата награда- лавров венец. Групата била водена от дядо Гошо Гайдаря.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.