Откриха жътвата в Еленския балкан с древен ритуал

Началото на жътвата в Еленско бе дадено символично, а ритуалът по нейното откриване е на път да стане традиция. Той се организира от общината с участието и на самодейци от читалище „Съгласие“ в с. Блъсковци. Според обичая и това лято бе избран денят сряда, тъй като първият сноп трябва да „падне“ в хубав ден – понеделник или сряда, за да е богат урожаят и да е спорна работата през цялото лято.

Чевръсти жътварки със сърпове и паламарки влязоха най-напред в нивата на стопанина. Първа зажъна най-опитната, с лека ръка, която благослови производителя и къщата и челядта му, а всички жени подхванаха познати от миналото жътварски песни. Първият сноп ще остане изправен на нивата до края на жътвата. От стари времена е останало поверието за „брадясалите“ стебла с по 2-3 класа. Такъв клас наричали „цар на нивата“ и още „брада на дядо Господ“ и вярвали, че ще им донесе плодородие. Брадата се правела от оставените за нея класове с най-едри и пълни зърна и след привършване на жътвата се отнасяла в къщата на стопанина.

Кметът инж. Дилян Млъзев пожела високи добиви на земеделските производители, които в Еленско надхвърлят 370, повечето все млади хора. Те отглеждат есенници и пролетни култури, косят ливади, мери и пасбища, отглеждат животни. Сред тях е и 35-годишният Христо Давидков, на чиято нива в местността „Стоенджика“ над града бе открита жътвата. Житният блок от 120 дка е засят с френския сорт пшеница „Анапурна“ и очаква от него по-добри добиви от миналогодишните, достигнали близо 600 кг от декар.

Младият мъж, заедно със своите връстници Светослав Добрев и Христо Симеонов отглеждат близо 3500 дка, засети с пшеница, царевица и слънчоглед. Имат нови трактори, комбайн и работят заедно с един от най-добрите агрономи у нас – Светльо Стойчев от фирма Ф+С. И тримата са убедени, че добрият земеделски производител не трябва да пренебрегва агронауката, ако иска да печели от високи добиви, а не да разчита само на субсидии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България