Откриха изложбата „Иван Шишманов и Обединена Европа“

Доц. д-р Румяна Конева, проф. дфн Генка Петрова-Ташкова, д-р Николай Дойнов

На 22 юни, когато е рожденият ден на проф. Иван Шишманов, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ се включи в тържествата по отбелязване делото на тази забележителната фигура като предостави Централното си фоайе за юбилейна експозиция. Тя съдържа материали от фонда на Националната библиотека – ръкописи и печатни издания на проф. Шишманов. Централно място заема гостуващата експозиция „Иван Шишманов и Обединена Европа“ с автор проф. д-р Румяна Конева, реализирана от Държавния културен институт към МВнР.

На откриването присъства и зам.-министърът на образованието проф. дфн Генка Петрова-Ташкова. Събитието беше открито с реч на д-р Николай Дойнов – председател на Съюза на народните читалища: „Днешният ден е повод да се обединим като народ, защото проф. Шишманов носи идеята за единение още от младостта си. Той става основател на ПАНЕВРОПА.

Притежавайки висока степен на хуманитаризъм, той е носител на доброта и влиятелност върху другите хора. Става един от първите министри, напуснал доброволно поста министър на образованието, защото е моралист. Високообразован и ерудиран, той създава цяла школа от учени – сред тях са проф. Михаил Арнаудов, Стилиян Чилингиров и др. Без него София нямаше да е същата – нито Народният театър щеше да е построен, нито Художествената академия, нито Софийският университет. Основаните от него институции продължават на работят и днес. Това са устойчиви обществени структури: Съюзът на читалищата, Етнографският музей, ПЕН-центърът, Училището за незрящи. Притежавал е едно особено визионерство – провиждал е нещата далеч напред. Неговият род е силно патриотичен, съществува легенда, че той произхожда от рода на цар Иван Шишман. Дали това е така – никой не може да каже. Фактът, че има такава легенда, означава, че българският народ приравнява неговото дело към величието на последния български цар на Второто царство“.

Подробно за изложбата говори проф. д-р Румяна Конева, която очерта приноса на проф. Шишманов за българската и европейска наука, за цивилизационния избор, който Европа дължи на нашия учен. Тя разказа за неизвестни до този момент факти от биографията на проф. Шишманов, които са описани в нейната монография и са част от изложбата: „Той е чел лекции в университета на Фрайбург, където много видни личности  са  оставили следа в духовната аура на този храм. Именно тук Шишманов споделя идеята за обединение на всички европейски народи. Той присъства и на Учредителния конгрес на ПАНЕВРОПА. След преговори с ректора на университета успяхме да поставим паметна плоча на името на проф. Шишманов съвсем близо до сградата, където той е живял на пансион. Следователно български учен е един от бащите на идеята за Европейския съюз. Шишманов отстоява идеята, че общуването между културите е важно, предлага да се създаде общ европейски университет. Ние трябва да сме горди, че сме наследници на такава енциклопедична личност“. 

С всеотдайната си работа  и неизчерпаема умствена енергия проф. Иван Шишманов хвърля мост между възрожденските традиции и следосвобожденска България, като поставя здравите основи, върху които да се гради модерната българска култура и научна мисъл.

По идея на д-р Николай Дойнов вече е изработен бюст на проф. Шишманов, който ще бъде поставен на определено от Столична община място. Автор на бюста е Венцислав Василев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура