Близки на убит за 50 ст. искат по-високо наказание

Петиция от Банско за втори кабинков лифт Най-големият ни зимен курорт откри новия ски сезон

Министрите на туризма и спорта пожелаха на Банско добър зимен сезон

Стотици домакинства в столичния квартал „Младост“ останаха без парно и топла вода заради авария

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 17 декември 2017

Цар Симеон II присъства на поклонението пред тленните останки на румънския крал Михай (СНИМКИ)

Русия обвини САЩ, че подготвят ново въоръжено формирование в Сирия, което да се сражава срещу правителствените сили

Обявиха думите на 2017 година “Младотресение” е изборът на Оксфордския речник

МВР обяви конкурси за над 5000 служители на реда

„Челси“ се залепи за „Юнайтед“

В Австрия няма да има референдум за излизане от ЕС

Късна драма в Бундеслигата

Идат сняг и студ

„Интер“ със звучна издънка

Банско откри сезона преди всички (СНИМКИ) Гедина прескочи финала, тръгва си с часовник и чукче за пържоли

Откриха източника на гадни миризми извън централата за биогаз в село Труд

Източникът на гадни миризми, тровещ живота и въздуха на жителите на пловдивското село Труд, най-сетне е открит и той се оказа, че е извън централата за биогаз.

„Става дума за изтичане на големи количества мръсни канализационни води, като огромният разлив на фекална маса е от спукана канализационна тръба. Разливът беше открит в сряда вечерта, а спуканата тръба се оказа в непосредствена близост до централата – на 50 метра по права линия. Миризмата е изключително силна заради ниското ниво на река Потока, но при високи води не се вижда и затова толкова дълго време не се откриваше източника на миризмите, които принудиха жителите на Труд да излязат на бунт“, коментира Кристина Стефанова от фирма „Билд Инвест Сит“ ЕООД, която е собственик на централата за биогаз в Труд.

В селото няма пречиствателна станция, въпреки че съоръжението е проектирано през 2012 г., но не е построено. По тази причина битово-фекални води се влизат безпрепятствено в река Потока, която е приток на защитената река Пясъчник. Откритите от „Билд Инвест Сит“ ЕООД източници на замърсяване засега са пет, но от централата за биогаз прогнозират, че може и да са повече. Още на 24 февруари (сряда) от фирмата са подали сигнал до РИОСВ-Пловдив за нерегламентирано замърсяване на район, защитен по „Натура 2000“. От екоинспекцията са извършили проверки на място и са констатирали разливите на фекална маса от 5 канализационни тръби, идващи от село Труд.

Жители на Труд периодично се оплакват от миризми с фекален произход и обвиняват за това построената през 2015 г. край селотo централа за биогаз, като поредният протест и блокада на пътя Пловдив-Карлово е насрочен за 2 март (четвъртък). Затова от „Билд Инвест Сит“ канят на 27 февруари (понеделник) от 13 часа в централата за биогаз всички заинтересовани страни, за да покажат петте източника на замърсяване, открити досега от тях. „Ще представим информация и за нарушенията на няколко действащи у нас закона и регламенти, засягащи здравето и начина на живот на 5000 български граждани“, допълва Кристина Стефанова.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Тези отпадачни води са там от 30 година.Неса мерисали поне дотолкова чеда мирише на леж.Смешни сте господа мерезливкости.Мисля че и омрелите там вече зажаляват че почиват уш в мир там.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.