Доброволци плетат 5-метрова мартеница в Търново

Камен Плочев е приет в кардиологията на ВМА

Община Велико търново разработи интернет платформа за онлайн търговия между фермери Проектът е на стойност 650 000 евро

Дербито “Фейенорд” – ПСВ пряко по Mtel Sport 1 в неделя

Сър Греъм Уотсън идва в София на форум за бъдещето на управлението

Намериха жена завързана и заключена в селска къща Мъжът, с когото живеела е обявен за общодържавно издирване

Борисов: С коалиционните партньори ще вземем решение кой да замести Теменужка Петкова

Задълженията на НЗОК към фондове в чужбина са за над 270 млн. лева с лихвите

Цветан Цветанов за оставката на Теменужка Петкова: Ще излезем с достойнство от тази ситуация

Владислав Горанов: Оставката на Теменужка Петкова е прибързана

Откриха над 30 000 къса цигари на ГКПП Ферибот Оряхово

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подава оставка Обясни, че познава хората в "Инерком", но не им е кума

Двама възрастни българи са заловени с девет килограма хероин в Гърция

С тематична програма и много изненади Община Благоевград посреща Баба Марта

Задържаха ученик, ограбил лекарства и пари от баба

Откриха източника на гадни миризми извън централата за биогаз в село Труд

Източникът на гадни миризми, тровещ живота и въздуха на жителите на пловдивското село Труд, най-сетне е открит и той се оказа, че е извън централата за биогаз.

“Става дума за изтичане на големи количества мръсни канализационни води, като огромният разлив на фекална маса е от спукана канализационна тръба. Разливът беше открит в сряда вечерта, а спуканата тръба се оказа в непосредствена близост до централата – на 50 метра по права линия. Миризмата е изключително силна заради ниското ниво на река Потока, но при високи води не се вижда и затова толкова дълго време не се откриваше източника на миризмите, които принудиха жителите на Труд да излязат на бунт”, коментира Кристина Стефанова от фирма “Билд Инвест Сит” ЕООД, която е собственик на централата за биогаз в Труд.

В селото няма пречиствателна станция, въпреки че съоръжението е проектирано през 2012 г., но не е построено. По тази причина битово-фекални води се влизат безпрепятствено в река Потока, която е приток на защитената река Пясъчник. Откритите от “Билд Инвест Сит” ЕООД източници на замърсяване засега са пет, но от централата за биогаз прогнозират, че може и да са повече. Още на 24 февруари (сряда) от фирмата са подали сигнал до РИОСВ-Пловдив за нерегламентирано замърсяване на район, защитен по “Натура 2000”. От екоинспекцията са извършили проверки на място и са констатирали разливите на фекална маса от 5 канализационни тръби, идващи от село Труд.

Жители на Труд периодично се оплакват от миризми с фекален произход и обвиняват за това построената през 2015 г. край селотo централа за биогаз, като поредният протест и блокада на пътя Пловдив-Карлово е насрочен за 2 март (четвъртък). Затова от “Билд Инвест Сит” канят на 27 февруари (понеделник) от 13 часа в централата за биогаз всички заинтересовани страни, за да покажат петте източника на замърсяване, открити досега от тях. “Ще представим информация и за нарушенията на няколко действащи у нас закона и регламенти, засягащи здравето и начина на живот на 5000 български граждани”, допълва Кристина Стефанова.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Тези отпадачни води са там от 30 година.Неса мерисали поне дотолкова чеда мирише на леж.Смешни сте господа мерезливкости.Мисля че и омрелите там вече зажаляват че почиват уш в мир там.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.