Кристалина Георгиева има шанс да оглави Международния валутен фонд след оставката на Кристин Лагард

Български ало измамник завлече с 20 000 евро грък

Марешки превръща Пощенската палата във Варна в хотел

Заловиха младежи, крали гориво от пътно-строителна машина Злосторниците признали за деянието

Прибраха в психиатрия агресивен мъж Софиянецът буйствал в жилище и срещу полицаи в Свищов

Галина Георгиева е избрана за член на СЕМ от квотата на Народното събрание

Росен Бъчваров: Пробойната в системата на НАП вече е запушена

Гордън Рамзи отслабнал с 25 кг, след като спрял млечните продукти

Боил Банов: Ремонтът на Ларгото ще струва около 10 000 лева

Валери Симеонов: От НФСБ сме против машинното и електронното гласуване

Гладен човек с пет букви?

Музеят в Търново отбелязва 182 години от рождението на Васил Левски Показват изложба с документи и вещи на Апостола

Убиецът Полфрийман иска предсрочно освобождаване

Урсула фон дер Лайен: Впечатленията ми от българите са перфектни

Явор Колев, ГДБОП: Има задържан за хакерските атаки срещу НАП Заподозреният не е руски гражданин, обясни шефът на отдел „Киберпрестъпност”

Откриха източника на гадни миризми извън централата за биогаз в село Труд

Източникът на гадни миризми, тровещ живота и въздуха на жителите на пловдивското село Труд, най-сетне е открит и той се оказа, че е извън централата за биогаз.

„Става дума за изтичане на големи количества мръсни канализационни води, като огромният разлив на фекална маса е от спукана канализационна тръба. Разливът беше открит в сряда вечерта, а спуканата тръба се оказа в непосредствена близост до централата – на 50 метра по права линия. Миризмата е изключително силна заради ниското ниво на река Потока, но при високи води не се вижда и затова толкова дълго време не се откриваше източника на миризмите, които принудиха жителите на Труд да излязат на бунт“, коментира Кристина Стефанова от фирма „Билд Инвест Сит“ ЕООД, която е собственик на централата за биогаз в Труд.

В селото няма пречиствателна станция, въпреки че съоръжението е проектирано през 2012 г., но не е построено. По тази причина битово-фекални води се влизат безпрепятствено в река Потока, която е приток на защитената река Пясъчник. Откритите от „Билд Инвест Сит“ ЕООД източници на замърсяване засега са пет, но от централата за биогаз прогнозират, че може и да са повече. Още на 24 февруари (сряда) от фирмата са подали сигнал до РИОСВ-Пловдив за нерегламентирано замърсяване на район, защитен по „Натура 2000“. От екоинспекцията са извършили проверки на място и са констатирали разливите на фекална маса от 5 канализационни тръби, идващи от село Труд.

Жители на Труд периодично се оплакват от миризми с фекален произход и обвиняват за това построената през 2015 г. край селотo централа за биогаз, като поредният протест и блокада на пътя Пловдив-Карлово е насрочен за 2 март (четвъртък). Затова от „Билд Инвест Сит“ канят на 27 февруари (понеделник) от 13 часа в централата за биогаз всички заинтересовани страни, за да покажат петте източника на замърсяване, открити досега от тях. „Ще представим информация и за нарушенията на няколко действащи у нас закона и регламенти, засягащи здравето и начина на живот на 5000 български граждани“, допълва Кристина Стефанова.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Тези отпадачни води са там от 30 година.Неса мерисали поне дотолкова чеда мирише на леж.Смешни сте господа мерезливкости.Мисля че и омрелите там вече зажаляват че почиват уш в мир там.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.