Откриха източника на гадни миризми извън централата за биогаз в село Труд

Източникът на гадни миризми, тровещ живота и въздуха на жителите на пловдивското село Труд, най-сетне е открит и той се оказа, че е извън централата за биогаз.

"Става дума за изтичане на големи количества мръсни канализационни води, като огромният разлив на фекална маса е от спукана канализационна тръба. Разливът беше открит в сряда вечерта, а спуканата тръба се оказа в непосредствена близост до централата - на 50 метра по права линия. Миризмата е изключително силна заради ниското ниво на река Потока, но при високи води не се вижда и затова толкова дълго време не се откриваше източника на миризмите, които принудиха жителите на Труд да излязат на бунт", коментира Кристина Стефанова от фирма "Билд Инвест Сит" ЕООД, която е собственик на централата за биогаз в Труд.

В селото няма пречиствателна станция, въпреки че съоръжението е проектирано през 2012 г., но не е построено. По тази причина битово-фекални води се влизат безпрепятствено в река Потока, която е приток на защитената река Пясъчник. Откритите от "Билд Инвест Сит" ЕООД източници на замърсяване засега са пет, но от централата за биогаз прогнозират, че може и да са повече. Още на 24 февруари (сряда) от фирмата са подали сигнал до РИОСВ-Пловдив за нерегламентирано замърсяване на район, защитен по "Натура 2000". От екоинспекцията са извършили проверки на място и са констатирали разливите на фекална маса от 5 канализационни тръби, идващи от село Труд.

Жители на Труд периодично се оплакват от миризми с фекален произход и обвиняват за това построената през 2015 г. край селотo централа за биогаз, като поредният протест и блокада на пътя Пловдив-Карлово е насрочен за 2 март (четвъртък). Затова от "Билд Инвест Сит" канят на 27 февруари (понеделник) от 13 часа в централата за биогаз всички заинтересовани страни, за да покажат петте източника на замърсяване, открити досега от тях. "Ще представим информация и за нарушенията на няколко действащи у нас закона и регламенти, засягащи здравето и начина на живот на 5000 български граждани", допълва Кристина Стефанова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България