Откриха имане в дома на студент по археология

Истинско имане - 349 монети от различни периоди са открити в къщата на студент по история и археология в шуменското село Тъкач. От дома на 40-годишния Даил Н. полицаи от ОДМВР-Шумен са иззели освен монетите, античен керамичен съд, сечива, огниво, както и металотърсач.

На находките те се натъкнали по сигнал на "доброжелател", който обяснил, че мъжът се занимава с търсене на културно-исторически ценности. Пред униформените Даил отрекъл да е проучвал терени и да е копал. Обяснявал, че монетите, открити в къщата му на ул."Марица", са му подарък.

Назначена е експертиза. Ако бъде доказана автентичност, някои от монетите са с висока стойност, обясняват специалисти. Сред тях има бронзови и сребърни римски монети от II-III век, но тепърва предстои проучване на голямата колекция. За държане на нерегистрирани археологически обекти е образувано досъдебно производство.

До момента Даил не е влизал в полезрението на полицията, явно е решил да практикува археология преди да се дипломира, но е погазил закона.

Коментари

Задължително поле