Откриха колиформи и нитрати в питейната вода на села в Търновско

Снимка: Архив

Общо 125 случая на остри заразни заболявания са регистрирани през юни във Великотърновска област. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция в старата столица.

Най–висок е относителният дял на варицелата и на гастроентероколитите.

Чревните инфекции през юни в региона са 66, като най-засегнати са били децата на възраст от 1 до 4 години.

Най-висока през отчетния месец е била заболеваемостта в общините Полски Тръмбеш, Горна Оряховица и Лясковец.

В кабинета по безплатно и анонимно консултиране за СПИН през последния месец са преминали 111 лица - 97 мъже и 14 жени, на възраст от 14 до 97 г.

През юни от отдел „Държавен здравен контрол” са извършени 288 проверки в обекти с обществено предназначение и 16 проверки във връзка със стоки и дейности със значение за здравето, и са издадени 26 предписания.

В 23 населени места в областта е извършена проверка на качествата на питейната вода, ползвана от населението. От тях 3 не отговарят на Наредба №9 – ведомствена водоснабдителна система в с. Българско Сливово е с превишения на колиформи, същият проблем имат и в с. Ялово, а в с. Никюп питейната вода е с превишения на нитрати.

Регионалната здравна инспекция е издала 3 предписания до управителя на ВиК „Йовковци” за провеждане на необходимите мероприятия за осигуряване на качества на вода, отговаряща по микробиологични показатели на Наредба №9, предназначена за питейно-битови цели за селата Големани и Ялово, и провеждане на проучване за причините, довели до наднормени стойности на желязото в питейната вода на село Българско Сливово.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България