Откриха Лом в древни манускрипти от Оксфорд и Ватикана

kr

 

Крепостните стени и кули на Лом, изрисувани в антични манускрипти, за устройството на Римската империя, показа музеят в Лом. Уникалните документи се представят за пръв път в България и са извадени от дигитализираните вече архиви на библиотеките в Оксфорд, Париж, Мюнхен и Ватикана, съобщи археологът Валери Стоичков.

Древните изображения са подредени в изложба на средновековни карти на Европа, в които присъстват българските земи и Лом, представен като крепост и пристанище на Дунав. Колекцията с 27 копия на картографски изработки и документи бе открита в „Нощта на музеите” в Историческия музей на крайдунавския град.

Сред рисуваните с прецизност и майсторство географски представи за европейските земи през миналото са прочутата Певтингерова карта на Римската империя, картата на Абрахам Ортелиус от 1595 г. и карта, отпечатана във Виена през 1737 г, вероятно поръчана от българи-католици, с подробно представен на нея районът на Чипровци.

В изложбата са представени и 11 копия на известни европейски картографи и гравьори, предоставени на музея в Лом от Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий”, на която са дарени през 1953 г. от видния родолюбец инж. Любен Божков.

„Присъствието на Лом в географските карти на Европа през средните векове се обяснява с местоположението му на стратегическия дунавски път. В онези времена през Лом преминават пътешественици, дипломати и офицери на път от Западна Европа към Истанбул. Картите, част от които все пак не са съвсем точни, са и доказателството, че и в онези далечни векове Европа познава България и я смята за част от територията си”, казаха историците.

Коментари

Задължително поле