Пътната агенция ще продава само маршрутни карти

Интензивен трафик по границите на страната

Бенямин Нетаняху призова за по-близки отношения с Украйна в Киев

Трите закона, на които трябваше да се раздели Законът за движение по пътищата, са оттеглени

Петима ранени при верижна катастрофа с три коли край Плевен

Шестима души са загинали при тежка катастрофа в Турция

Пожар бушува в склад за вторични суровини в Ботевград Шест екипа се борят с огнената стихия

Екоинспектори от Велико Търново: Няма превишения на нормите на въздуха след повторното запалване на депото в Свищов

Бела Торн се снима топлес, режисира порно филм

БАБХ насочи за унищожаване 13 677 кг храна от животински и неживотински произход

Откритите тела в Негован са на възрастни мъж и жена, убити са преди около два месеца

Гуцанов е без правомощия да преговаря за ОИК ДПС и БСП се скараха за секретарското място в избирателната комисия във Варна

Валентин Велчев с „Пирински орли“ на Пирин Фолк 2019

Случай на малария е установен в център за мигранти в Харманли

Покривът на сграда в двора на училище в Пазарджик гори

Откриха национален семинар за интелектуалната собственост

3. Лекторите Александър Аврамов и Александър Гъркинин разясняват Европейския регламент за личните данни.

На 25 април за шеста поредна година в Университета по библиотекознание и информационни технологии се откри Национален семинар с международно участие на тема: „Европейските граждани и интелектуалната собственост – възприятие, осъзнатост, поведение“. По традиция в целия свят се отбелязва 26 април като Международен ден на на интелектуалната собственост. УниБИТ е водещ научен център у нас, в който се работи по темата.

Семинарът беше открит от ректора проф.д.и.н. Стоян Денчев: „Вече няколко години нашите усилия да привлечем видни учени за дебат по темата на интелектуалния продукт дават резултат. Семинарът ни тази година е посветен на Българското председателство на съвета на ЕС и той очертава многостранните търсения на учени от България, Събрия и Македония. Участват над 30 доклада, презентации и научни съобщения. Нашите постижения ще бъдат отразени от Световната организация за интелектуална собственост, чиято дейност през тази година е под мотото „Силата на промяната – ролята на жените в иновациите и творчеството. “

Целта на форума е да се привлече вниманието на учените към решаване на проблеми и водене на политика в посока на зачитане правата на създателите на интелектуален продукт – от нанотехнологиите през интернет иновациите до личното творчество. Още първата презентация фокусира вниманието на аудиторията върху най-важния проблем за ЕС в момента: Регламента за защита на личните данни, който влиза в сила от 25 май 2018 г. В доклада си „GDPR – Отговорите на изкуствения интелект“ лекторите Александър Аврамов и Александър Гъркинин представиха акцентите в същността на този регламент: кой има право да събира, обработва и съхранява личните данни на европейските граждани; глобите за България ще достигнат 20 милиона евро, ако не бъдат навреме въведени правилата и членовете на този регламент. Последваха доклади „Домейн имена на кирилица“ (ас. Димитрина Бояджиева), „Макарешкия договор и България“ (гл. ас. д-р Пламена Попова), „Възгледите на интернет потребителите за търговските марки в Република Македония“ (проф. д-р Владо Бучковски и проф. д-р Гоце Наумовски), „Мястото на интелектуалната собственост в Университета в Крагуевац“ (проф. Емилия Станкович), „Научни списания с отворен достъп“ (инж. Жанета Радкова), „Играй и знай! Игрови подходи за обучение по информационна грамотност“ (гл. ас. д-р Марина Енчева), „Договорите Криейтив Комънс и връзката им с библиотеките“ (доц. д-р Тереза Тренчева) и др.

Събитието се организира от Университетската младежка академия за управлание на знанието (УМЛАУЗ) към УниБИТ и се води от доц. д-р Тереза Тренчева. Приветствия към форум бяха поднесени от Министерство на външните работи, Държавната комисия за сигурността на информацията, УНСС, Медицинския университет – Варна, ЮНЕСКО, Химико-технологичния и металургичен университет – София, Скопския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

На 26 април заседанието продължава с Кръгла маса на тема „УМЛАУЗ – един нов, неформален подход за обучение в УниБИТ“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.