28 отбора участваха в турнира по стрийтбол в Павликени

Депутатът Весела Лечева в Раданово: Малките населени места са в периферията на националната политика

Просветният министър на 24 май: Образованието е това, благодарение на което ще пребъдем като общество

Тони Голдуин – внук на киномагнат Актьорът от „Скандал” е наследник на известния продуцент Самюъл Голдуин

Столичният кмет Йорданка Фандъкова на 24 май: Град, в който се строят училища, има бъдеще

Британската полиция проведе едноседмична операция срещу робския труд

Франция остава сред основните икономически партньори на Русия, въпреки санкциите

Кой тегли ипотечен кредит със срок 150 години?

„Сръбска листа“ е против създаването на Косовска армия

Преговорите за името на Македония продължават в Ню Йорк

Меркел: Германия и Китай държат на ядреното споразумение с Иран

САЩ обявиха за персона нон грата двама венецуелски дипломати, дадоха им 48 часа да напуснат страната

„Ислямски джихад“ заплаши да извърши бомбени атаки над Тел Авив, ако насилието в Газа не спре

Вашингтон може да наложи 25% мито върху вноса на автомобили в САЩ, защото повечето производители използват стомана от Китай

Мей смята да предложи на ЕС споразумение за втори преходен период след Брекзит

Откриха национален семинар за интелектуалната собственост

На 25 април за шеста поредна година в Университета по библиотекознание и информационни технологии се откри Национален семинар с международно участие на тема: „Европейските граждани и интелектуалната собственост – възприятие, осъзнатост, поведение“. По традиция в целия свят се отбелязва 26 април като Международен ден на на интелектуалната собственост. УниБИТ е водещ научен център у нас, в който се работи по темата.

Семинарът беше открит от ректора проф.д.и.н. Стоян Денчев: „Вече няколко години нашите усилия да привлечем видни учени за дебат по темата на интелектуалния продукт дават резултат. Семинарът ни тази година е посветен на Българското председателство на съвета на ЕС и той очертава многостранните търсения на учени от България, Събрия и Македония. Участват над 30 доклада, презентации и научни съобщения. Нашите постижения ще бъдат отразени от Световната организация за интелектуална собственост, чиято дейност през тази година е под мотото „Силата на промяната – ролята на жените в иновациите и творчеството. “

Целта на форума е да се привлече вниманието на учените към решаване на проблеми и водене на политика в посока на зачитане правата на създателите на интелектуален продукт – от нанотехнологиите през интернет иновациите до личното творчество. Още първата презентация фокусира вниманието на аудиторията върху най-важния проблем за ЕС в момента: Регламента за защита на личните данни, който влиза в сила от 25 май 2018 г. В доклада си „GDPR – Отговорите на изкуствения интелект“ лекторите Александър Аврамов и Александър Гъркинин представиха акцентите в същността на този регламент: кой има право да събира, обработва и съхранява личните данни на европейските граждани; глобите за България ще достигнат 20 милиона евро, ако не бъдат навреме въведени правилата и членовете на този регламент. Последваха доклади „Домейн имена на кирилица“ (ас. Димитрина Бояджиева), „Макарешкия договор и България“ (гл. ас. д-р Пламена Попова), „Възгледите на интернет потребителите за търговските марки в Република Македония“ (проф. д-р Владо Бучковски и проф. д-р Гоце Наумовски), „Мястото на интелектуалната собственост в Университета в Крагуевац“ (проф. Емилия Станкович), „Научни списания с отворен достъп“ (инж. Жанета Радкова), „Играй и знай! Игрови подходи за обучение по информационна грамотност“ (гл. ас. д-р Марина Енчева), „Договорите Криейтив Комънс и връзката им с библиотеките“ (доц. д-р Тереза Тренчева) и др.

Събитието се организира от Университетската младежка академия за управлание на знанието (УМЛАУЗ) към УниБИТ и се води от доц. д-р Тереза Тренчева. Приветствия към форум бяха поднесени от Министерство на външните работи, Държавната комисия за сигурността на информацията, УНСС, Медицинския университет – Варна, ЮНЕСКО, Химико-технологичния и металургичен университет – София, Скопския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

На 26 април заседанието продължава с Кръгла маса на тема „УМЛАУЗ – един нов, неформален подход за обучение в УниБИТ“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.