Откриха Националния фестивал на детската книга

Кметът Стефан Радев, председател на Организационния комитет, откри XIX-ият Национален фестивал на детската книга, който се провежда от 9 до 11 май в Сливен. Тридневният празник преминава под патронажа на Мария Габриел – зам.- председател нa групата на ЕНП в Европейския парламент - съобщиха от общината.

„За 19-та поредна година нашият град – градът, който достойно пази своето място в националната ни история и духовност, отваря гостоприемно врати, за да дари вас, нашите гости, с вдъхновението, което носи хубавата детска книга”, посочи Стефан Радев. Той изрази своята увереност, че проявите, включени във фестивалната програма, ще бъдат интересни и полезни за всички участници и гости, а срещата с творчеството, изкуството, младостта и таланта ще зареди с оптимизъм и с надежда, че хубавата детска книга ще продължи да бъде част от духовния живот на децата.

В церемонията по официалното откриване участваха изявени на национални сцени млади певци, музиканти и танцьори от Айтос, Бургас и Сливен. Водещи бяха младите актьори Мария Димитрова и Стоян Величков.

XIX-ият Национален фестивал на детската книга се провежда по инициатива на Регионалната библиотека „Сава Доброплодни” - Сливен, в партньорство с Министерството на културата, общината, областната администрация, асоциация „Българска книга“, държавната агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства. Той е единственият форум в България, посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение, четене.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени срещи с детски автори и премиери на най-новите им книги, представяне на издателски проекти на издателство „Дамян Яков“, национален пленер за детска рисунка на тема „С цветно хвърчило летях и свят чуден видях”, връчване на националната награда “Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване, отчитане на резултатите от националния литературен конкурс „В търсене на талисман за щастие”, национален пленер за детска рисунка „С цветно хвърчило летях и свят чуден видях“ и VI-ти национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои, художествени изложби, базар на книги, театрални представления, концерти, карнавално шествие и други.

Фестивалът е част от програмата на Майските дни на културата „Сливенски огньове”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България