Откриха нов затвор в Дебелт

Затворническо общежитие, изградено по европейски стандарт, бе открито в село Дебелт, край Бургас. Затворът има спортни игрища, добре оборудвани стаи, модерни санитарни помещения за всяка килия. До месец ще приеме първите си обитатели.

На откриването присъстваха служебният министър на правосъдието Мария Павлова, началникът на ГДИН главен комисар Гергана Георгиева, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, шефът на Апелативна прокуратура Деница Вълкова и др.

В изграждането на новия затвор са инвестирани над 5 милиона лева, в това число и за изграждане на системите за сигурност. Средствата са осигурени от Норвежкия финансов механизъм, по проект "Подобряване на стандартите в затворите и арести, чрез ремонтиране на инфраструктурата, за да се осигури зачитане на човешките права".

Затворниците ще бъдат по 4 човека в килия. В новата сграда ще бъдат преместени поетапно лишени от свобода от затвора в Бургас. Доживотниците обаче ще си останат в тюрмата в морския град.

Бургаският затвор е сочен като място с много лоши битови условия и преселеността в голяма степен и усилията в момента са насочени там, каза министър Павлова. След преместването на затворници в Дебелт, в Бургаския затвор ще започне цялостен ремонт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони