Откриха огнище на инфлуенца в частен двор сливенско село Унищожават всички птици в Глушник

На снимката: Областният управител Чавдар Божурски.

Огнище на инфлуенца е открито в сливенското с. Глушник, в частен двор на местен стопанин – съобщиха от областната администрация в Сливен.

Болестта, известна още като грип по птиците, е доказана с лабораторни изследвания. Заразените птици в дворното стопанство са кокошки, токачки и гълъби. Със заповед на областния управител Чавдар Божурски бяха разпоредени спешни мерки за ликвидиране на огнището и ограничаване на разпространението на остро заразната болест. На място са изпратени 4 екипа на Областната дирекция по безопасност на храните.

“Съдействие им оказват служители на полицията, както и сътрудници, осигурени със съдействието на кмета на Сливен Стефан Радев” – съобщи Божурски.

На унищожение подлежат всички птици, отглеждани в Глушник. По предварителни данни, броят им в селото варира от 400 до 1000. Изземването им е започнало. Областният управител призова стопаните към отговорност, да оказват съдействие и да предават всички отглеждани от тях птици, за да се предотврати разпространението на остро заразната болест.

Във връзка с констатираното огнище са определени предпазна зона от 3 км около животновъдния обект, в която влизат селата Глушник и Калояново, както и наблюдавана зона от 10 км, в която влизат селата Трапоклово, Драгоданово, Блатец, Жельо войвода, Камен, Тополчане, Сотиря, Горно Александрово и Седларево. В тези зони изрично се забранява търговията и предвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселването на птици за подновяване на дивечовия запас.

На 6 ноември ще се проведе извънредно заседание на Областната епизоотична комисия.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.