Откриха паметник на Славейков-син в Двора на кирилицата

Снимки Двор на кирилицата

В Алея на писателите, част от уникалния комплекс Двор на кирилицата в старопрестолна Плиска, във вторник бе открит паметник на бележития български поет Пенчо Славейков. Директорът на Специализирания музей в Трявна Юлия Нинова преряза лентата и по традиция положи земя от родната къща на поета под постамента.

Пенчо Славейков зае своето достойно място до паметника на Петко Славейков, който бе открит миналата година. Най-новият бюст е дело на скулптора Валентин Старчев. Творецът не успя да присъства на откриването, но е удостоен с грамота за популяризиране на българската култура от Асоциация на българите по света, както и от Милена Недева, кмет на Община Каспичан.

Паметникът беше осветен от отец Андрей.

Гостите се насладиха на изпълнения на ансамбъл за руски народни песни, солови изпълнения на български и руски лауреати от международни конкурси в България и чужбина. Специален гост на събитието бе Генералният консул на Русия във Варна Владимир Климанов. Президентът на Обществто за дружба и сътрудничество на балканските народи поднесе поздравителен адрес от легендата на шаха - Анатолий Карпов.

Паметникът на Славейков-син е 39-ия в уникалната Алея на писателите, в която са увековечени автори, творили на кирилица. Същевременно тя се превръща и в скулптурна школа, защото паметниците са дело на скулптори със световна известност.

Коментари

Задължително поле