Откриха празнина с размерите на пътнически самолет в Хеопсовата пирамида

Празно пространство с размерите на пътнически самолет е открито в центъра на Хеопсовата пирамида в Египет, съобщават световните агенции. Досега пространството е било в тайна, оставайки непокътнато в продължение на 4500 години, съобщават световните агенции.

Празнината е една от четирите кухини в пирамидата, заедно с галериите на фараона и неговата съпруга и Голямата галерия, за които се знае, че се намират в монумента, построен по времето на фараон Хеопс.

Според Мехди Тайюби, част от проекта „ScanPyramids“ и съоткривател на кухината, нейните размери са сходни с тези на 200-местен самолет. Ученият се занимава с изследването на пирамидата от 2015 г. посредством неинвазивна технология, използваща скенер на субатомни частици.

Намираща се в комплекса в Гиза, Хеопсовата пирамида е най-старата в групата древни постройки, която включва Сфинкса, пирамидите на фараоните Хефрен и Микерин, както и няколко други по-малки пирамиди.

Тя е и единственият оцелял и до днес архитектурен паметник от Седемте чудеса на античния свят, както и една от най-големите сгради, строени някога. Фараоните са създавали тези монументални гробници, за да съхраняват своите мумии и други неща, които биха им трябвали за задгробния живот като храна, дрехи и бижута.

Кухината е първата голяма структура, откривана в пирамидата от 19 в. насам, посочват учените, като според Тайюби съществуват много теории за подобна тайна зала, но никоя от тях не е предвиждала откриването на помещение с такива размери.

Все още остават неясни формите и точната големина на кухината. Мистерия са и нейното евентуално съдържание и предназначение. Въпреки това се предполага, че тя е дълга най-малко 30 м и се намира над Голямата галерия – 50-метров коридор, който свързва погребалната камера на фараона с тунел, водещ навън.

Монументът, висок 139 м. и широк 230 м., е издигнат като гробница на Хеопс и все още никой не знае с точност как той е бил построен.

Според Кунихиро Моришима от Университета в Нагоя никой досега не е знаел за съществуването на кухината от създаването на пирамидата преди 4500 години. Според него новооткритото помещение е напълно изолирано, което означава, че никой не е влизал в него от създаването му.

Хеопсовата пирамида е била плячкосвана много преди да е изследвана от съвременните археолози и няма останали реликви в нито една от познатите й зали. По тази причина новата зала е посрещната с възторг от учените, въпреки че все още не е известно дали и какво съдържа тя.

Техниката, с която е направено откритието, се нарича космическолъчева мюонова радиография и позволява визуализацията на празнини в пирамидата, без да се налага преместването на камъни. Мюоните са елементарни частици, които се образуват от сблъсъка на космическите лъчения с атомите в горния слой на атмосферата. Подобно на рентгеновите лъчи, които показват костите в човешкото тяло, тези частици могат да поддържат относително права линия през няколкостотин метра камъни, преди да се разрушат или да се абсорбират.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука