Откриха първата университетска аптека в България

Нова библиотека и първата университетска аптека в България бяха открити във факултета по фармация на Медицинския университет във Варна. Церемонията даде старт на 3-дневните тържества в чест на 55-годишнината от основаването висшето училище.

"Аптеката ще ползва най-иновативните методи за търговия с лекарства на дребно, ще подпише договор със здравната каса, а в бъдеще ще работи и денонощно", заяви ректорът на МУ-Варна проф. Красимир Иванов. Обектът ще бъде и база за обучение на студенти по фармация, като в него на място ще се приготвят различни препарати и капки за очи.

"Това е поредната ни инвестиция в образователната инфраструктура, която е в полза на варненци и гарантира високото качество на обучение. Заради него и за наша гордост университетът е предпочитан и от много чуждестранни студенти. В момента обучаваме над 1200 младежи от 43 страни, повечето от които са от ЕС", обясни след официалната церемония проф. Иванов.

Той припомни, че тази година за всяко свободно място за чуждестранни студенти са се конкурирали по трима души и подчерта, че търсенето е най-точната рейтингова система за оценка.

Следващият проект, по който МУ работи, е за създаването на учебна база в МБАЛ "Св. Анна" с 6 оборудвани със симулатори лекционни зали, уточни ректорът. Той и академичното ръководство откриха изложба на университетски издания и фотоизложба за миналото, настоящето и бъдещето на МУ.

В юбилейната програма са включени още шествие, концерт на БТР, научни форуми, спортни състезания, отворени врати в клиничните и учебни бази и филмов фестивал с продукции на единствената у нас университетска телевизия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България