Здравец Хайтов представя нови разкрития за гроба на Левски

Русенец спечели 4 милиона и половина от тотото с фиш за 6.75 лв.

Турция обяви, че няма да позволи “едностранни” проучвания за газ край Кипър

Сливен чака 19 млн. лева за новата си пречиствателна станция Най-модерното съоръжение от години брадясва от храсталаци и треви

Вилна зона край бивши уранови мини вече ще ползва питейна вода Водните сдружения трябва да имат договори с „В и К”

Вежди посвети на Снежа завръщане в изкуството Изложба скулптура и рисунка в столичната галерия на „Сан Стефано“ 22

Николина Ангелкова се срещна с Андрю Форбс, законодателен директор към Сената на САЩ

Общинската управа на Свищов настоява за бюджетна субсидия на Стопанската академия Общинарите обявиха подкрепата за висшето учебно заведение в декларация

Нов силен трус е усетен в Пловдивско

3 години уседналост за вход в училищата в София Промени при записването е забавачка на децата с хронични заболявания

Пра-правнукът на смелия журналист Макгахан хареса Велико Търново за бъдещ дом

Собственикът на “Енерго про” за продажбата на ЧЕЗ в България: Повече от 20 години съм работил в Източна Европа, никога не съм срещал нещо такова

Хайтови продължават войната за Левски

Заради наводнен манеж отлагат кушиите на Тодоровден във Варна

Честванията по повод 26 години от обявяването на НП „Рила“ за защитена територия продължават

Откриха радиоактивен изотоп в гараж под блок във Варна Властите и подателят на сигнала влязоха в задочен спор имало ли е риск за хората

Контейнер, излъчващ радиация, откриха полицаи и пожарникари в гараж под жилищен блок на бул. “Сливница” 187 във Варна.

Униформените действали по сигнал и атакували помещението малко след полунощ в четвъртък, разказа очевидецът Искрен Иванов.

“Дойдоха и цивилни, правиха замервания. Съобщиха, че са открили радиоактивен Иридий 192 в капсула от обеднен уран. Мястото й не е тук, на 2 метра под спящи хора”, притеснен бе младежът.

Изотопът е част от дефектоскоп. Уредът служи за проверка на заварки и е собственост на живеещ в блока мъж на име Дорислав, който не бе открит за коментар. Според прокуратурата фирмата му имала лиценз от Агенцията за ядрено регулиране /АЯР/, а дефектоскопът бил изправен. “Няма опасност за жителите на блока”, категорични бяха от държавното обвинение.

От полицията уточниха, че дозиметричните проверки установили леко завишение на нормите за радиация край самия контейнер, но не и извън гаража.

“Това е лъжа. Имаше радиация и отпред. Извършено е престъпление. Уредът няма място в жилищен блок, може да разболее хората”, категоричен бе обаче подателят на сигнала Христо Чукачев.

Фирмата му “Мултитест” има лиценз от АЯР за доставка, превоз, съхранение на изотопи и наскоро с нейна техника бил открил радиоактивен източник, подготвен за нелегален износ по море от порт Варна-запад. Чукачев разказа, че от известно време имал информация, че притежателят на дефектоскопа работи в разрез с правилата. Организирал наблюдение и в сряда около 20 ч видял Дорислав да внася контейнера в гаража си. Направил измерване от улицата, установил наднормена радиация и тогава сезирал полицията, АЯР и РЗИ. Уредът бил изнесен от блока около 3 ч сутринта.

“Изотопът трябва да се съхранява на специално място, а когато се мести, да е в кола с обозначения и поне двама оператори, което също не е спазено”, описа правилата Чукачев. Той отхвърли подозренията, че става дума за конкурентна битка.

“Разликата между нас е огромна, но всеки трябва да работи по правилата, особено ако нарушаването им застрашава хората”, категоричен бе подателят на сигнала.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете